Trgovački sud u Zadru pokrenuo je prethodni postupak radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad tvrtkom Cautela, u vlasništvu Mate Ivkovića, jednog od 16 osumnjičenika u velikoj aferi pranja novaca koja još nije dobila sudski epilog.

Tvrtka je u lipnju 2019. sklopila predstečajnu nagodbu u kojoj su vjerovnici pristali na otpis čak 80 posto od 71,3 milijuna kuna potraživanja. Prema pisanju Lidera, najveći vjerovnik, turističko naselje Proljkan, oprostio je Cauteli čak 48 milijuna kuna od 60-milijunskog potraživanja. Nagodbu su izglasali vjerovnici koji drže 63,4 milijuna kuna potraživanja.

Nekoliko mjeseci nakon sklapanja nagodbe vlasnik i direktor Mate Ivković uhićen je u kolovozu 2019. zbog sumnje da je preko svoje druge tvrtke, Ekologike, koja je u međuvremenu otišla u stečaj, više godina izvlačio novac. Tako je, sumnja policija, samo u jednoj godini izvukao 680 tisuća kuna, čime je izbjegao plaćanje 140 tisuća kuna poreza.

Račun njegove Cautele u blokadi je od listopada prošle godine i Fina je predložila otvaranje stečaja zbog nenaplaćenih 25 tisuća kuna potraživanja. O njihovom prijedlogu Ivković će se moći očitovati na ročištu zakazanom za 21. travnja.

Ivković je poznat po nadimku Pablo kojim ga se uspoređuje s Escobarom, ali i po tome što se volio često slikati s poznatim osobama iz vlasti i javnog života, a posebno s članovima HDZ-a, stranke iz koje je istupio nakon što je prijavljen zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.