Ivan Matešić Jeremija predložen je za posthumnu nagradu za životno djelo Zadarske županije i nema sumnje da će njegovoj obitelji ona biti mala utjeha za gubitak Đovanija koji je lani, na prvi dan ljeta, preminuo u 61. godini.

Điđu, kako su ga od milja zvali u njegovim Arbanasima, predložila je, doznaje se, udruga 7. Domobranske pukovnije u ime koje je prijedlog potpisao predsjednik i ratni zapovjednik Danijel Kotlar.

Prijedlog za posthumnu nagradu za životno djelo izuzeta je iz vela tajnosti, koji će se skinuti s ostalih prijava u ponedjeljak. Tada će Odbor za dodjelu javnih priznanja otvoriti 17 prijava za godišnju nagradu te tri za životno djelo. To su prijave za ovu godinu. Na istoj sjednici će se otvoriti i prijave za prošlu godinu u kojoj zbog korone nije bilo dodjele javnih priznanja za Dan županije 16. travnja.

- Za prošlu godinu primljeno je 26 prijava za godišnju nagradu i sedam za životno djelo. Kod ovogodišnjeg javnog poziva napomenuli smo da se ne trebaju ponovno nominirati oni koji su već prijavljeni, kazao nam je Ante Župan, zamjenik pročelnice Ureda župana. To objašnjava zbog čega je ove godine manje kandidata.

Na svečanosti za Dan županije stoga će biti dvostruka dodjela - nagrađenima za prošlu i za ovu godinu. Bit će to po 10 godišnjih nagrada, a po pravilniku dodjeljuje se jedna nagrada za životno djelo živućim osobama te jedna posthumno, pojasnio je Župan.

Nema sumnje da će se svečanost Dana županije ove godine održati 16. travnja u kojoj god epidemiološkoj formi.