U režiji gradske uprave u sustav za nadzor brzine ubrzo će se umrežiti još 10 zadarskih dionica koje su prometnim elaboratom utvrđene primamljivima za "kamikaze na cestama".

Prve tri kamere su, podsjetimo, postavljene krajem prošle godine za 269 tisuća kuna, a ove godine projekt se unatoč koronakrizi nastavlja kroz Program održavanja komunalne infrastrukture u kojem je za ovu namjenu rezervirano pola milijuna kuna. Taktikom rotiranja pozicija to će biti ipak biti dostatno za 10 lokacija.

- Još samo čekamo da nam MUP odobri jednog člana za Povjerenstvo i spremni smo za javnu nabavu, rekao nam je pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Robertino Dujela.

Radovi će obuhvaćati sljedeće lokacije: Ulica Hrvatskog Sabora, Ulica Antuna Gustava Matoša, Ulica Benka Benkovića, Put Bokanjca, Ulica Bregdeti, Ulica braće Miroslava i Janka Perice, Splitska ulica, Ulica Borka Šarlije Kese, Benkovačka cesta i ulica kroz Crno.

- Preostale dvije lokacije obuhvaćene elaboratom, Ulicu Franje Tuđmana i Ulicu Grgura Budislavića, planirat ćemo neposredno po završetku najavljenih radova rekonstrukcije Tuđmanove, odnosno aglomeracije na Novom Bokanjcu, rekao nam je pročelnik Dujela.

Podsjetimo, projekt je pokrenut nakon što je još sredinom 2019. godine gradonačelnik Branko Dukić na jednom od redovitih sastanaka gradskih službi i policije prihvatio takvu inicijativu načelnika PU zadarske Antona Dražine. Prvi korak bila je izrada prometnog elaborata u koji su kasnije, na temelju upozorenja i zahtjeva građane, dodane tri lokacije (označene plavom bojom).

- Postavljanjem kamera utječemo na podizanju svijesti dijela nesavjesnih vozača koji neprimjerenom brzinom kretanja vozila ugrožavaju sve sudionike u prometu, poručuje Dujela.