Na natječaj za prijevoz morem u hitnim medicinskim slučajevima, što ga je nedavno raspisao Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije, očekivano se javila samo komunalna tvrtka Obala i parkovi d.o.o.. Ovo društvo vlasništvu Općine Preko pruža ovu usluga petnaestak godina, ima brod i uhodanu ekipu, pa je bilo teško očekivati da će se u posao "uplesti" netko sa strane. Ipak, ove godine novost je dosta viša ponuda od procijenjene vrijednosti nabave - procjena troškova za dvogodišnje razdoblje bila je 728.000 kuna, ali je Obala i parkovi kao jedini kandidat ponudila uslugu za 1,68 milijuna kuna, odnosno 2,1 milijun s PDV-om.

- Mogu potvrditi da je pristigla jedna ponuda, koja je dvostruko veća od ponuđene cijene. Komisija će u daljnjem postupku u skladu sa Zakonom odlučiti što će biti s ponudom, komentirao nam je ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Ivica Erlić.

Načelnik Općine Preko Jure Brižić kaže kako se radi o realnoj cijeni u koju su ukalkulirani svi troškovi, uključujući održavanje plovila, a po dosadašnjoj cijeni funkcionirala je samo uz značajne dotacije iz općinskog proračuna, iako liniju koriste žitelji svih općina na Ugljanu i Pašmanu.

Po Zakonu o javnoj nabavi, ponuda se može odbaciti i raspisati novi natječaj, ili se može zatraži sufinanciranje preko HZZO-a, Zadarske županije ili općina koje koriste uslugu. U proračunu Zavoda ovolika sredstva nisu planirana, pa bez nekog daljnjeg koraka ponuda vjerojatno neće biti prihvaćena.

Ovom uslugom pacijenti se prevoze brodom od otoka Ugljana i Pašmana do Zadra, uključujući i povratak broda na mjesto priveza na Ugljanu. Do obnove obale u Foši pacijenti se prevoze do benzinske crpke na Branimiru, gdje ih dočekuje vozilo Saniteta i potom prevozi do Opće bolnice Zadar.