Prije dva dana održano je javno izlaganje za prijedlog izmjena Detaljnog plana uređenja stameno-poslovnog kompleksa Murvička, a da se još ne zna tko će to uložiti i graditi.

Izradu i usvajanje urbanističkog plana naručila je i platila zagrebača firma BMP ASSET, registrirana za savjetovanje u svezi s poslovanjem i upravljanjem. Oni će s tim dokumentom biti spremni za potencijalnog investitora u građevinu poslovne namjene kao i stambenog kompleksa.

Jer je istodobno na zagrebačkom Trgovačkom sudu objavljena odluka o prodaji nekretnina u vlasništvu Zadar projekta koji je od listopada 2018. godine u stečaju. "Zadar projekt" osnovala je skupina slovenskih poduzetnika iz Maribora.

Radi se o vrijednom prostoru površine od skoro 30 tisuća četvornih metara, podijeljenom u desetak parcela, koje se prodaje u cjelini, ali sud još nije odredio početnu cijenu po kojoj će se prodavati. Razlučni vjerovnik je tvrtka BMP ASSET iz Zagreba. Zato su se oni dali u izradu  izmjena Plana iz 2008. godine koji više ne udovoljava uvjetima iz vremena kada je Zadar projekt bio nositelj vlasničkih prava i najavljene investicije od koje su odustali 2012. godine.

Nešto više od tri hektara prostora nekadašnjeg Kemoplasta više od 10 godina bio je nepoželjna udavača. Nakon propasti kemijske prerađivačke industrije, novi vlasnici pogona kojeg su preselili u Poličnik, povezali su se sa Slovencima i preko njihove banke u Mariboru, taj je teren služio za hipoteke na kredite koji se nisu vraćali. Nova banka Maribor prijavila je u stečajnom postupku 202 milijuna kuna  poraživanja iz Zadra. Taj dug je preuzeo zagrebački BMP ASSET koji će ga uz vlastitu zaradu pokušati vratiti.

Ako nađu kupca terena uz Murvičku.

Proteklih godina nije bilo kupca za taj teren kojeg su unajmili susjedi iz zadarske firme Centar za gradnju stambeno-poslovnog bloka "tvornice kruha". Navodno se prodavao po 500 eura za metar četvorni. Sudski su vještaci procijenili su prije 10-tak godina kako taj teren vrijedi 9,7 milijuna eura.

Prema aktualnoj (nerealnoj?) knjigovodstvenoj procjeni, ukupna vrijednost imovine Zadar projekta u stečaju sada je 150 milijuna kuna.