Ipak su dogodilo ono što su pojedini zadarski HDZ-ovci negirali i na izvjestan način demantirali novinarsku vijest.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković objavio je u Gaženici kandidate za gradonačelnika Zadra i župana Zadarske županije. Nije to bila baš politička izjava predsjednika HDZ-a, kada za Branka Dukića i Božidara Longina, kažeš da su dobri ljudi, a ne istakneš kakvi su bili kao gradonačelnik i župan. Očito je bilo nužno presjeći tu trakavicu.

Predugo je trajalo došaptavanje sa zadarskom javnosti o ispitivanju javnog mijenja o kandidatima, o tome da dio HDZ-ovca nije zadovoljan s onima koji to žele opet biti, pa na kraju i da je već kasno izbaciti neka nova imena.

Učmala je to politika u kojoj su se oni koji imaju glavnu riječ, očito umorili u tom kolopletu struja unutar zadarskog HDZ-a. Njih ne može nitko negirati u HDZ-u, kao ni u bilo kojoj velikoj stranci.

I na kraju ispada kako su Dukić i Longin oktroirani kandidati.

Stranačka tijela, Županijski odbor i Gradski odbor HDZ-a o tome nisu odlučivali niti su donijeli službenu odluku, koja se očekuje za desetak dana kako nas je uoči dolaska Plenkovića, uvjeravao predsjednik GO Šime Erlić.  Za njega je to, kaže  Erlić danas, bila samo podrška predsjednika HDZ-a budući da se radi o jedinim kandidatima, a njih doista mora potvrditi čelništvo gradskog i županijskog HDZ-a. Pa je predsjednik ŽO HDZ-a Božidar Kalmeta  na sjednici Predsjedništva u Zagrebu izašao s imenima tih zadarskih kandidata.

S obzirom na to da su svuda po Hrvatskoj HDZ-ovci objavili svoje kandidate, kako bi bilo da ih nema najveća "utvrda HDZ-a". Tko im je kriv što ih je predsjednik HDZ-a preduhitrio s obzirom da je on za razliku od njih stalno u medijima i predvodi lokalnu kampanju. A ona se u Zadru doista zasniva na obećanoj državnoj brizi za zdravlje građana Zadra i Zadarske županije.