U posljednjem broju Narodnih novina objavljeni su natječaji za ravnateljska mjesta u Nacionalnom parku Paklenica i Parku Prirode Telaščica. Natječaj za ravnatelja NP Paklenica Upravno vijeće raspisalo je nakon nedavne sjednice u prostorijama Zadarske županije, a imenovat će ga ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić. Kandidat za ravnatelja mora imati završen studij i najmanje pet godina radnog iskustva u struci.

Od 2017. godine na čelu NP Paklenica je Natalija Andačić, dotadašnja dugogodišnja zaposlenica Parka i članica Hrvatske gorske službe spašavanja, koja je na tom mjestu naslijedila Zlatka Marasovića. S obzirom da Upravno vijeće i povjerenstvo koje provodi izbore i predlaže kandidate imenuje ministar, izbor ravnatelja najčešće je politički kontroliran. Marasović, koji se u posljednje vrijeme spominje kao mogući SDP-ov kandidat za župana, za ravnatelja je imenovan u vrijeme Vlade Zorana Milanovića, a naslijedila ga je Andačić u vrijeme Vlade Tihomira Oreškovića. Jedna od članica Upravnog vijeća je HDZ-ova predsjednica Županijske skupštine Nevenka Marinović.

Natječaj za novog ravnatelja raspisalo je i Upravno vijeće Javne ustanove Park prirode Telašćica, po istoj proceduri kao u NP Paklenica. Na mjestu ravnateljice od 2013. godine je dipl. ing. biologije Nikolina Baković, koja je na tom mjestu naslijedila Božu Puhova. Ona je "preživjela" smjenu vlasti, pa je ravnateljicom imenovana u mandatima ministara Mihaela Zmajlovića i Slavena Dobrovića. Vjeruje se da će i ona i Andačić aplicirati na nove mandate.