Iz Volonterskog centra Zadar dostavili su rezultate nagradnog natječaja „NE nasilju!", kojeg je proveo u sklopu projekta „Edukacija - prvi korak prema prevenciji nasilja na internetu II", a koji je sufinanciran sredstvima Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a u kojem educiramo mlade kako biti sigurniji na internetu.

Cilj im je bio podići svijest o ovom problemu i upozoriti mlade na opasnosti koje vrebaju na internetu, a učenici su nam se svojim radovima pridružili u borbi protiv elektroničkog nasilja.

Iz mnoštva kvalitetnih radova nije bilo lako izabrati najbolje pa su tako u likovnoj kategoriji dva rada podijelila 3. mjesto. Ovo su svi nagrađeni u 3 kategorije:

Likovni radovi

1. Ema Rašin (Gimnazija Vladimira Nazora)
2. Šime Joja (Škola primijenjene umjetnosti i dizajna)
3. Tamara Bućan (Škola primijenjene umjetnosti i dizajna)
3. Lara Kruneš (Škola primijenjene umjetnosti i dizajna)

Literarni radovi

1. Tereza Klečina (Gimnazija Vladimira Nazora)
2. Marta Martinović (Gimnazija Vladimira Nazora)
3. Ela Frković (Obrtnička škola Gojka Matuline) i Antonija Ajtić (Škola primijenjene umjetnosti i dizajna)

Multimedija

1. Larisa Galac (Škola primijenjene umjetnosti i dizajna)
2. Lucija Brkić (Škola primijenjene umjetnosti i dizajna)
3. Dorian Dujlović i Lea Paleka (Prirodoslovno-grafička škola)

- Zbog još uvijek nepovoljne epidemiološke situacije, prigodne nagrade najboljima (1. mjesto: tablet, 2. mjesto: slušalice, 3. mjesto: Cinestar poklon kartica) bit će uručene pojedinačno, a kako bismo cjelokupnoj javnosti predstavili kreativnost naših učenika/ca, bit će postavljena izložba svih radova u Gradskoj knjižnici Zadar u razdoblju od 22. do 27. veljače, budući da u tom tjednu (24. veljače) obilježavamo i Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, poznatiji kao Dan ružičastih majica, najavljuju iz Volonterskog centra Zadar.

Svake godine na drugi dan drugog tjedna drugog mjeseca tisuće ljudi diljem svijeta se udruže kako bi sudjelovali u događajima i aktivnostima kojima žele podići svijest o sigurnosnim problemima na internetu. Tako je u utorak, 9. veljače, udruženje Insafe/INHOPE (međunarodna mreža centara za sigurniji internet i anonimnu internetsku dojavu) uz potporu Europske komisije organiziralo obilježavanje Dana sigurnijeg interneta kojemu je cilj promicanje sigurnije i odgovornije upotrebe online tehnologije i mobilnih uređaja, posebice među djecom i mladima.Tema ovogodišnjeg Dana sigurnijeg interneta bila je „Zajedno za bolji internet".

Fokus sigurnosti na internetu se tijekom godina s kreiranja „sigurnijeg" interneta prebacio na kreiranje „boljeg" interneta. Bez obzira jesmo li djeca i mladi, roditelji i skrbnici, učitelji i socijalni radnici, ili čak i predstavnici industrije, zakonodavci i političari, svi imamo veliku ulogu, poručuju iz Volonterskog centra Zadar.