Godinu dana nakon što je Gradsko vijeće donijelo odluku o izradi Urbanističkog plana uređenja (UPU) uvale Bregdeti, u Odjelu za graditeljstvo očekuju da bi UPU trebao biti završen.

Njegova izrada povjerena je Radionici Marušić. Investitor izrade Plana je Grad Zadar koji je lani predvidio 80 tisuća kuna za taj posao po ponovljenom postupku javne nabave u listopadu.

Županijska lučka uprava (ŽLU), koja ima koncesiju nad komunalnom lučicom Bregdeti, još 2019. godine naručila je idejno rješenje od tvrtke D&Z prema čijim je projektima rađeno i uređenje uvale Jazine.

Njihovo idejno rješenje Radionica Marušić trebala bi razraditi i pretvoriti u Urbanistički plan uvale Bregdeti.

- Mi smo trebali UPU, bez kojeg ne možemo dobiti građevinsku dozvolu za izradu propusnog obalnog zida s propustima za more prema otočiću Klement. Županijska lučka uprava zadala je projektni zadatak kojim bi se tim Planom predvidelo uređenje obalnog pojasa, uklanjanje  ilegalnog nasipa, produbiti morsko dno kod Klementa te dvije lokacije za parkiranje vozila vlasnika brodica, kazao nam je ravnatelj ŽLU, Davor Škibola.

Oni bi kao koncesionari najvećeg područja u obuhvatu budućeg UPU-a, prvi trebali dobiti na uvid prijedlog UPU-a prije nego ga u Gradu Zadru puste na javni uvid.

U odluci za izradu UPU uvale Bregdeti navodi se kako će se tim "Planom ostvariti preduvjeti za rekonstrukciju postojeće uvale Bregdetti čime će se povećati broj vezova te sanirati obalni zidovi."

- To će biti i ostati  komunalna lučica, ali uređena, ističe Škibola.

Pontoni su, prema riječima Škibole, također dio njihovih planova, ali u drugom redu. Prioritet im je izgradnja obalnog zida. Škibolin prethodnik na mjestu ravnatelja ŽLU imao je gotovu projektnu dokumentaciju, ali nije mogao dobiti građevinsku dozvolu za gradnju obalnog zida bez UPU-a.

Idejno rješenje rekonstrukcije lučke infrastrukture uvale Bregdeti predstavljeno je lani u listopadu u sklopu promocije studije javnih sadržaja na prostoru od željezničkog kolodvora do uvale Bregdeti, izašle također iz Radionice Marušić. Uz projekciju novog izgleda uvale, napisano je kako ona ima najveći transformacijski potencijal.

Ta je studija imala prvenstveni zadatak opravdati odluku o izradi novog UPU Bregdeti jer je prvi prijedlog naišao na veliki otpor u Arbanasima.