Županijska vijećnica Akcije mladih Marjana Botić poslala je medijima priopćenje u povodu sutrašnjeg prosvjeda privatnika zbog situacije u koju su dovedeni. Podsjeća na prijedlog koji je poslala Županijskoj skupštini o tome da predstavnici privatnika sudjeluju u procesima donošenja odluka koje izravno utječu na njihov rad, kako bi te odluke bile u konačnici puno kvalitetnije.

- Još na početku korona krize Akcija mladih upozorila je kako će se lokalne zajednice i Hrvatska u cjelini, iz nje izaći kao pobjednici jedino ako se uključe i angažiraju sve snage društva. Međutim, vladajuća stranka HDZ zapala je u spiralu sve većeg broja isključivo samostalnih, loših odluka. Vidi se kako HDZ više ne zna i ne može pružiti nikakve suvisle društvene i gospodarske odgovore, predvođeni sve nervoznijim i bahatijim premijerom Plenkovićem.

Štoviše, neuspjehe kriznog odlučivanja kako kod korona krize, tako kod potresa u Zagrebu i na primjeru Banije ili Banovine HDZ, potpuno neprimjereno trenutku, smješta u pitanja semiotike i onomastike, dok samoorganizirani građani preko dva tjedna rade posao institucija RH spašavajući svoje sugrađane od gladi (samoorganizirani ugostitelji i kuhari na Baniji) i/ili spavanja pod vedrim nebom (pošiljke prvih šatora, kamp kućica ili popravaka kuća od strane raznih samoorganiziranih skupina od navijača do poslovnih subjekata).

Kako onda kao normalni građani ne podržati takve snage koje bi znale bolje upravljati krizom i donositi mudrije odluke od ove vlastitim interesima potpuno sluđene stranke na vlasti?

Naravno da stoga Akcija mladih podržava napore poduzetnika, te napominjemo kako smo se već prije tri mjeseca na sjednici Županijske skupštine Zadarske županije, 21. 10. 2020. predložili i borili da u sastav Stožera civilne zaštite Zadarske županije, a onda do nacionalnog nivoa, uđu predstavnici privatnika. HDZ to nije prihvatio čak ni na dnevni red Sjednice, unatoč sad već uobičajenoj žustroj raspravi vijećnika AM s HDZ-ovim županijskih vodstvom, gdje smo obrazlagali koliko je nepravedno da u ovom trenutku u Stožeru CZ sjede isključivo imenovani koji rade u javnim i državnim ustanovama, a ni jedan predstavnik privatnog sektora?!

Akcija mladih upozorava javnost na praktično protuzakonito djelovanje HDZ a: oglušiti se na činjenicu kako je člankom 5. stavkom 2. točkom 12. Pravilnika o sastavu stožera, načinu rada te uvjetima za imenovanje načelnika, zamjenika načelnika i članova stožera civilne zaštite navedeno kako u sastavu Stožera treba biti: - opunomoćenih predstavnika pravnih osoba od interesa za sustav civilne zaštite. (Postavlja se pitanje je li uopće interes HDZ očuvati ovo zadnje od gospodarstva što je ostalo - ugostiteljstvo?) , pa do suspendiranja ustavnog prava na rad (koje svi privatnici naglašavaju da su spremni raditi uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera, a ne samo protuustavne mjere - potpunog uskraćivanja prava na rad!) - je grubo kršenje zakona od strane onih koji bi ga trebali prvi štiti!

Akcija mladih stoga apelira na pojačane pritiske javnosti, svih aktivističkih, političkih, gospodarskih i ekoloških udruga i pojedinaca, kako bi se HDZ u hitno oduzeli mehanizmi institucionalno - klijentističkih nelegalnih pritiska (u zadnje vrijeme, moramo primijetiti, HDZ-ovske institucije pojačale su pritiske na političke oponente do neslućenih razina) i omogućilo sudjelovanje javnosti u svim aspektima društvenog i gospodarskog života sukladno našoj želji da postanemo moderno, održivo društvo, zdrave poduzetničke, a ne rodijačke ekonomije.

Uključivanje javnosti, osobito privatnog sektora sukladno je i Akcijskom planu EU za izlazak iz ove zdravstvene, ali i gospodarske i društvene krize. Akcija mladih će stoga ustrajati na ovim pitanjima dok god još postoje zdravi dijelovi društva, a ne samo bolesni HDZ, što je izgleda njihova jedina intencija da preostane u Hrvatskoj. Stoga, podrška sutrašnjem (srijeda, 3.2.2021.) protestu privatnika, poručuje Botić.