Potaknute regionalnom inicijativom "Nisam tražila" članice neformalnog feminističkog kolektiva Čipke iz Zadra pokrenule su inicijativu prikupljanja svjedočanstava o iskustvu verbalnog, fizičkog, seksualnog i psihološkog, rodno uvjetovanog nasilja u Zadru.

- Želimo čuti tvoje iskustvo! Ako si doživio/la bilo kakav oblik seksualnog nasilja ili pak seksističkih, uvredljivih i diskriminirajućih primjedbi ili šala, anonimno nam pošalji svoje svjedočanstvo. Jesi li se ikad našao u neugodnoj situaciji zbog nečijih neželjenih i/ili neprimjerenih riječi ili dodira? Ako si ikad osjetila da si diskriminirana zbog svog spola, rodnog identiteta ili seksualne orijentacije, sad je vrijeme da progovoriš o tome. Svačije je i svako iskustvo jednako važno, poručuju inicijatorice.

- Naša se iskustva često umanjuju uz komentare da smo preosjetljive ili da se "radilo samo o komplimentu". Naši se glasovi ušutkavaju, podržavanjem nasilnika kao nekog tko se "samo šalio", "naglo reagirao" i "nije ustvari ništa loše mislio". Vrijeme je da progovorimo i kažemo "dosta je!". Ne, to nije kompliment, to je seksualno zlostavljanje. Prepoznati seksualno uznemiravanje i na njega reagirati nije "preosjetljivost". Nisi tražila, nisi preosjetljiva i nisi kriva! Zajedno možemo stvoriti siguran prostor za govor o seksualnom nasilju, društvo koje će znati reagirati i institucije u kojima neće biti prostora za ušutkavanje, zastrašivanje ili ponižavanje.

S obzirom da se radi o studentskoj inicijativi, posebno se može prijaviti nepoželjno ponašanje na Sveučilištu. Anonimna dojava može se predati na linku.