Zadarska bolnica nedavno je objavila natječaj kojim daje u zakup 237 metara četvornih „roh bau" prostora Poliklinike za obavljanje zdravstvene djelatnosti, ali izvan mreže koju financira HZZO. Budući zakupac na 10 godina, plaćao bi Bolnici 40 tisuća kuna mjesečnog podstanarstva.

Odavno je jasno da u Poliklinici neće biti ništa od najavljenog otvaranja dječjeg vrtića, a poznato je da se u nju sele dvije županijske ustanove u zdravstvu. Što će točno biti u istočnom krilu Poliklinike koje je još uvijek u "rou bau" izdanju, odgovor smo dobili iz Ravnateljstva bolnice kojeg potpisuje zamjenik ravnatelja, dr. Edi Karuc.

On nam je najavio kako će se uskoro početi uređivati prostori u prizemlju, namijenjeni za Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije. Iz druge županijske ustanove Doma zdravlja još nema najave o sređivanju prostora. Njima će pripasti „roh bau" prostor prvog i dijelom drugog kata Poliklinike. Tu će se premjestiti ambulante Doma zdravlja, dok će drugi dio roh bau prostora na drugom katu pripasti Zavodu za javno zdravstvo Zadar za potrebe školske medicine, najavili su iz Ravnateljstva Bolnice.

Od ravnatelja te ustanove dr. Zorana Škrgatića doznajemo kako se radi od 200 kvadrata unutar kojih će se urediti tri ambulante.

- U tim ambulantama bit šest timova u dvije smjene. Tako ćemo nakon dugo vremna objediniti školsku medicinu na jednom mjestu i s višim standardom, ističe Škrgatić i podsjeća kako je ona nekad bila u prostoru koji je u podjeli pripao Domu zdravlja - zgrada u Medulićevoj.

Za uređenje i preseljenje školske medicine u Poliklinici predviđeno je milijun kuna. To je dijelić iznosa od 20-ak milijuna kuna koliko se dobilo od prodaje stare zgrade Poliklinike na Kolovara.

- To smo podijelili s Bolnicom, rekao nam je ravnatelj Zavoda koji je dobio poseban ulaz i svoj prostor u zgradi Poliklinike koja je u vlasništvu Bolnice. On podsjeća kako je Zavod potrošio 7 milijuna kuna u uređenje i opremanje prostora u Poliklinici.

Zavodu za javno zdravstvo Zadar, kao što je već objavljeno, pripalo je 11.5 milijuna kuna, a Bolnici 10.8 milijuna kuna. Pretpostavljamo kako će dio tog namjenskog novca Bolnica uložiti u roh bau prostor na trećem katu Poliklinike, koji će se urediti za potrebe Odjela za psihijatriju i to dječje psihijatrije koja, nažalost, postaje zdravstvena potreba novog vremena.