Radovi na EU projektu gradnje zgrade dnevnih bolnica kasne dva mjeseca. Doznaje se to iz Ravnateljstva zadarske bolnice iz koje su u travnju 2019. godine sa slovenskom tvrtkom Solida d. o. o. ugovorili rok od 16 mjeseci od uvođenja u posao.

Sukladno zadnjem Zapisniku s 66. gradilišne koordinacije održane dana 13. siječnja 2021. na gradilištu Opće bolnice Zadar, utvrđena su kašnjenja na izvođenju radova i to kašnjenje od oko dva (2) mjeseca, u odnosu na važeći terminski planu izgradnje. Trenutno smo u fazi evaluacije objektivnih razloga kašnjenja, koji se radi u suradnji s Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranja projekata EU, navodi se u odgovoru na novinarski upit.

Za EU projekt izgradnje i opremanja Dnevne bolnice Odjela za pulmologiju, onkologiju, infektologiju i dermatologiju te adaptacije i opremanje Dnevne bolnice Službe za kirurgiju, zadarska bolnica je dobila 50 milijuna kuna. Solid je dao ponudu od 37,6 milijuna kuna.

Iz Ravnateljstva Bolnice podsjećaju kako je novac za nabavku opreme (kao uostalom i za izgradnju) osigurana iz EU projekta u 100 postotnom iznosu i ne opterećuju proračun ustanove. Napominjemo kako je dio opreme iz projekta dnevnih bolnica u ukupnom iznosu od 2.180.650,00 kuna već nabavljen i stavljen u funkciju za potrebe jednodnevne kirurgije, gdje su radovi kompletno završeni, dodaje se u odgovoru.

Preseljenje u novi objekt planirano je po završetku radova, opremanju, ishođenju uporabne dozvole, dobivanja svih potrebnih suglasnosti za rad, te izmjene Ugovora s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje. Točan datum preseljenja je sukladno svemu navedenom, teško točno prognozirati, neodređen je datum useljenja nove bolničke zgrade koja je još uvijek gradilište.

Zgrada čiji su temelji postavljeni na dubinu od 10-tak metara kako bi se napravila odgovarajuća izolacija zbog aparata za zračanje kada se jednom kupi, nastala je na mjestu nekadašnjeg Zaraznog.

 

Od te srušene zgrade ostao je kamen, koji se prema EU propisima, mora upotrijebiti za isti projekt. Na pitanje što će biti s tim kamenom, iz Bolnice smo dobili neodređen odgovor:

- Kamen, skinut sa srušene zgrade Odjela za infektologiju, upotrijebit će se unutar kruga Bolnice prilikom adaptacije ili uređenja u okviru kojeg se pokaže svrsishodnim i valjanim, rečeno je na upit kojeg smo već postavljali.