Županijski sud u Zadru prihvatio je prijedlog oštećenog muškarca iz Nina za provođenje dokaznih radnji protiv muškarca i dviju žena koji su ga "nasanjkali" iznajmljujući njegovu kuću za odmor na području Nina preko servisa Booking.com, zadržavajući dobit za sebe i ostavljajući za sobom neplaćene račune.

Postoji osnovana sumnja kako se 46-godišnjak od listopada 2016. do kraja listopada 2017. godine predstavljao Ninjaninu kao djelatnik turističke agencije koja je u vlasništvu njegove prijateljice, te predložio poslovnu suradnju za iznajmljivanje njegove kuće. Međutim, stvorio je lažni identitet na Booking.comu, poslao lažni mail preko kojeg je komunicirao s gostima, a smještaj naplaćivao na različite račune, između ostalih i na račune svoje supruge, trećeosumnjičene u postupku. Svi oni zadržali su primljene novčane iznose ne plativši oštećenom ništa za smještaj turista u njegovom obrtu te protivno dogovoru nisu platili račune za režije, komunalne doprinose, turističke pristojbe, proviziju, agenciji Booking.com, a ni ostale troškove.

- Osumnjičenici se, zajednički i dogovorno, s ciljem da sebi pribave protupravnu imovinsku korist, doveli oštećenog u zabludu i održavali ga u zabludi lažno prikazujući da će njegovu kuću iznajmljivati, naplaćivati najam, mjesečno plaćati račune i sve druge troškove, a po završetku sezone isplatiti oštećenom neto dobit umanjenu za svoju proviziju, a što u konačnici nisu učinili, nego su novac primljen na svoje račune zadržali, pa su time počinili kazneno djelo protiv imovine - prijevaru, naveo je sudac Hrvoje Visković u prijedlogu za provođenje dokazne radnje te naložio policijskim istražiteljima da provedu dokazne radnje ispitivanja osumnjičenika.

Inače, Općinsko državno odvjetništvo u Zadru 16. listopada 2019. godine odbacilo je kaznenu prijavu protiv osumnjičenika, ali je sudac istrage prihvatio prijedlog oštećenika. Nakon što se provedu ispitivanja, odlučit će se o eventualnom provođenju knjigovodstveno-financijskog vještačenja, o čemu će ovisiti daljnji tijek ovog kaznenog postupka.