Udruga Glas poduzetnika i Nacionalna udruga ugostitelja poslali su dopis Vladi Republike Hrvatske i Nacionalnom stožeru civilne zaštite u kojemu su upozorili kako su odluke o ograničenju poslovanja mnoge poduzetnike dovele u nezavidan položaj te su iznijeli kojima bi se potaknuo rast ekonomske aktivnosti,

Kao prvo, predlaže se izjednačavanje tretmana poslovanja caffe barova i objekata jednostavnih usluga s drugim ugostiteljskim objektima. Administrativno i taksativno određivanje tko može raditi je nužno zamijeniti modelom i pristupom definiranja na koji način se trebaju odvijati operativne procedure u poslovanju kako bi se s epidemiološkog aspekta suzbilo daljnje širenje epidemije.

- Smatramo da bi se caffe barovima i objektima jednostavnih usluga trebalo dopustiti da poslužuju kavu i napitke kao što to mogu raditi trgovine, benzinske postaje, pekare i kiosci, predlažu oni.

Također, potrebno je osigurati jednokratnu isplatu poduzetnicima u sektoru ugostiteljstva u visini od 3% ukupnog godišnjeg prihoda u 2019. godini u vidu pomoći za saniranje te ponovno pokretanje poslovanja, ubrzati isplatu potpora za očuvanje radnih mjesta i naknade fiksnih troškova, a potpore za očuvanje radnih mjesta približiti stvarnim potrebama tržišta.

- Naknade fiksnih troškova treba učiniti dostupnijima uklanjanjem administrativnog uvjeta za apliciranjem isključivo na unaprijed plaćene račune. Izdani računi za fiksne troškove su kao takvi vjerodostojne ispravne i njihova vjerodostojnost neće biti veća samim plaćanjem istih računa. Uklanjanjem uvjeta unaprijed plaćenih računa ćemo omogućiti da se broj predanih zahtjeva sa 119 podigne na realno potrebnih 20-ak tisuća. Prag za apliciranje za naknadu fiksnih troškova je nužno spustiti na 40% i proporcionalno tome pomagati poslovne subjekte za sve vrijeme dok traju epidemiološke mjere ili druga ograničenja, poručuju Glas poduzetnika i Nacionalna udruga ugostitelja.

U razdoblju do svibnja je potrebno ukinuti vođenje materijalnog knjigovodstva, uvesti vouchere za zapošljavanje, neoporeziv tretman napojnice do 10% iznosa računa te na kraju preferencijalnu stopu PDV-a na kavu, pivo, vino, bezalkoholna pića i napitke u ugostiteljstvu.