Općinsko državno odvjetništvo danas je, nakon provedenog istraživanja, podiglo optužnicu protiv 37-godišnjeg Zadranina zbog izazivanja više požara u Šibenskoj i Vinkovačkoj ulici na Bilom brigu.

Optužnicom mu se stavlja na teret da je od 4. rujna do 22. prosinca 2020. u Zadru, u četiri navrata izazvao požare na komunalnom otpadu koji je bio u plastičnim spremnicima u vlasništvu Čistoće, iako svjestan da na taj način može pričiniti štetu na navedenim plastičnim spremnicima za otpad ali i na vozilima parkiranim na obližnjem parkiralištu pored plastičnih spremnika za otpad. Tri kontejnera za otpad u potpunosti su izgorjela a požar je zahvatio obližnja parkirana vozila, od kojih Seat izgorio u potpunosti, dok su oštećenja nastala na još tri parkirana vozila.

S njim su privedena još četvorica muškaraca, ali su oni pušteni te se više nisu povezivali s požarom. Čistoći i vlasnicima osobnih vozila koji su zahvaćeni požarom pričinio je ukupnu materijalnu štetu u iznosu od 70.800 kuna.

Nakon što je muškarac priveden povezalo ga se i s ranijim požarima na Bilom brigu, pa mu se optužnicom tako stavlja na teret i da je 18. studenoga 2020. u Zadru, u prolazu između zgrada, iako svjestan da se u blizini nalaze okolne stambene zgrade i parkirana vozila te da tako može ugroziti živote ljudi i imovinu i pristajući na to, uporabom otvorenog plamena izazvao požar na kauču koji je bio odložen u tom prolazu. Plamen se proširio na stambenu zgradu i motocikl koji je bio parkiran u neposrednoj blizini zgrade, a širenje požara spriječeno je zahvaljujući brzoj intervenciji Javne vatrogasne postrojbe Zadar.

Optužnica je podignuta zbog počinjenja kaznenog djela protiv imovine oštećenjem tuđe stvari te kaznenog djela protiv opće sigurnosti dovođenjem u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom te se predlaže produljiti istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.