Umjetnička organizacija ARKTIK - Institut za budućnost poziva studente i profesore sociologije i psihologije da se pridruže honoriranom sudjelovanju u projektu „Izlazak" koji se bavi predrasudama s kojima se suočavaju osobe starije životne dobi u našem, ali i globalnom, društvu.

Zainteresirani profesori i studenti psihologije i sociologije u projektu sudjeluju kroz pisanje bilo kojeg oblika znanstvenog rada vezanog uz temu dobne diskriminacije te stereotipova s kojima se susreću pripadnici starije životne dobi. U obzir će se uzimati seminari, završni, diplomski te doktorski radovi, ali i format knjige, čije bi izdavanje ARKTIK po potrebi i dodatno sponzorirao.

Rad bi svakako trebao uključiti snimljene (u audio ili video obliku) zapise razgovora s pripadnicima starije populacije koji će biti uključeni u projekt „Izlazak". Odabir konkretne teme rada prepušten je interesu samog znanstvenika.

Cilj projekta je osvještavati opću populaciju o važnosti uključivanja osoba starijih od 60 godina kao aktivnih pripadnika zajednice u svakom smislu. Sastoji se od radiofonijskog rada čija će baza biti istraživački dio projekta odnosno provedeni intervjui sa starijim osobama, radionica koje će rezultirati suvremeno - plesnom predstavom te dokumentarnim filmom koji će u video obliku zabilježiti cijeli projekt.

„Izlazak" provode Vesna Mačković, nagrađivana multidisciplinarna umjetnica i osnivačica ARKTIK - a te koreograf i plesač Sven Copony. Prijave s ukratko razrađenom temom rada i kratkim životopisom potrebno je podijeliti s [email protected] putem Google Drivea, a traju dok ne stigne kvalitativno zadovoljavajući broj pristiglih prijavnica. Odabrani radovi honorirat će se s 1000 kuna.

Po udjelu starijeg stanovništva, Hrvatska se nalazi pri samom vrhu europskih država dok je dobna diskriminacija izrazito učestala. Ovim projektom ARKTIK želi uključiti tu često zaboravljenu populaciju u život te osvijestiti da su i oni dio našeg društva - da imaju pravo na druženje, ljubav, kreativno izražavanje, život u cijelosti.

Pridružite se i vi te promijenimo percepciju o (ne)mogućnostima osoba starije životne dobi!

Projekt se realizira uz potporu Zaklade  Kultura Nova i Inicijative "Umjetnost dostupna svima", u produkciji ARKTIK - Institut za budućnost.