Hoće li Grad Zadar preko svojeg komunalnog poduzeća Odvodnje probiti ugovoreni okvir od 567 milijuna kuna za EU projekt aglomeracije, znat će se na natječaju za treću cjelinu tog kapitalnog posla.

Nakon što je Odvodnja dobila suglasnost za izbor izvođača radova koji je za cjelinu Bokanjac premašio procjenu vrijednosti, u tijeku je čekanja na suglasnost koja bi preko Hrvatskih voda trebala stići za cjelinu Zadar.

Nakon toga je na redu treća sreća - izbor izvođača radova za cjelinu  Petrčana i sliva Put Bokanjca. Četiri ponude na natječaj otvorene su polovicom prosinca. Pod iznos od 567 milijuna kuna, ugovoren s Hrvatskim vodama i resornim ministarstvom u lipnju 2019. godine, ulazi i zahvata na dogradnji pročistača otpadnih voda Ričine za koji je u tijeku ponovljeni natječaj.

Kako su kod sva tri otvorena natječaja debelo promašeni iznosi procjena vrijednosti, očekuje se se i revizija dokumentacije, nove analize i štošta što će proceduru produžiti za barem dva mjeseca. Pokazala je to praksa s drugih terena i istih projekata u kojima je bilo i korekcija (vraćanja EU novaca).

Ako nakon toga Odvodnje na dobije suglasnost da ugovori izvođača radova po povećanoj cijeni, onda će se vjerojatno dogovarati novi ugovor u kojem će svi potpisnici povećavti svoje udjele.

 U zadarskom slučaju vrijeme je uradilo svoje. Projekti su pripremljeni davno, troškovnici na tržištu doživljavaju "renesansu" u ponudama građevinara, a sa svim dodatnim zahtjevima EU financiranja, moglo bi se dogoditii da građani Zadra potegnu s povećanim računima za vodu.