U režiji Županijske lučke uprava (ŽLU) iz mora su izvađene dvije potopljene brodice u uvali Bregdeti.

Za Županijsku lučku upravu, koja gospodari tim područjem, radi se o luci otvorenoj za javni promet lokalnog značaja.

Početkom ovog tjedna ŽLU je organizirao i platio akciju izvlačenja dviju brodica koje su se nalazile u uvali i time ugrožavale sigurnost prometa u luci.

Prethodno je ustanovljeno da je jedna od brodica sadržavala krivotvorenu registarsku oznaku te je o istom obaviještena II. Policijska postaja Zadar radi istrage. Druga brodica nije uopće imala istaknutu registarsku oznaku na svom trupu.

Vađenje brodica iz mora koje uključuje dizanje, ispumpavanje, odvoz i odlaganje potonulih brodova izveo je zadarski obrt FOTO VIDEO G, a vrijednost cjelokupnog zahvata iznosi 18.000,00 kuna s PDV-om. Obje brodice trenutno su odložene na istezalištu u uvali Jazine.

Najveći problem u ovoj operaciji bio je brod godinama vezan i ostavljen na gatu kod Cromarisa, području koje je pomorsko dobro opće upotrebe kojim bi trebao gospodariti Grad Zadar.

Teško da će ŽLU od nemarnih i bivših vlasnika kao i do sada moći refundirati trošak vađenja (ne)namjerno potopljenih brodica.

Radovi su u potpunosti financirani od strane naručitelja odnosno Županijske lučke uprave Zadar. Od ravnatelja ŽLU, Davora Škibole, doznajemo kako imaju još jedan potopljen brod u Bregdeti te jedan gliser u lučici Foša koje planiraju uskoro izvaditi i onda će imati sređenu situaciju na svim komunalnim vezovima kojima gospodare.

Ispada da su najveće čišćenje imali u Mrljanima na otoku Pašmanu. Tamo su izvadili dva veća broda u vlasništvu poznatog lokalnog brodara koja su bila potopljena više od 20 godina te gliser talijanskog državljanina. Nakon vađenja najveće količine brodskog otpada, lučica Mrljane je na ponos Županijske lučke uprave, pa su nam poslali i fotografije.