Od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture zatražili smo rezultate očevida pomorske nesreće koja je 26. prosinca dojavljena Lučkoj kapetaniji Zadar.

Podsjetimo, njihovi službenici obaviješteni su iz MRCC Rijeka o potrebi evakuacije teško ozlijeđenoga člana posade motornoga broda UGUR DADAYLI, zastave Maršalovi otoci. Brod se u trenutku dojave nalazio oko 12 nautičkih milja zapadno od prolaza Proversa, a s obzirom na smjer olujnog vjetra iz MRCC Rijeka je zapovjedniku naloženo prilagoditi kurs prema idealnoj poziciji evakuacije - otočiću Garmenjak u blizini Dugog otoka.

Izvanredno priopćenje završilo je s informacijom prema kojoj je u tijeku očevid i istraga uzroka teškog ozljeđivanja 65-godišnjaka.

No, na kraju očevid ipak nije proveden jer se, navode iz Ministarstva, "nesreća dogodila u trenutku dok se brod nalazio u međunarodnim vodama, što je osobno izjavio i ozlijeđeni član posade, ujedno prvi časnik palube". Unatoč tome, neke su okolnosti događaja razjašnjene:

- Lučka kapetanija Zadar u ovom slučaju poduzela je koordiniranu akciju spašavanja i medicinskog prijevoza ozlijeđenog člana posade, s liječničkom pratnjom, dok su službenici LK Zadar tijekom boravka na brodu od ozlijeđenoga uzeli izjavu, u kojoj je ozlijeđeni rekao kako se prilikom kretanja po brodu nije držao za ogradu, niti rukohvate te je uslijed valjanja broda pao i ozlijedio se, rekli su nam u Ministarstvu.

Već nakon dva dana od nesreće, ozlijeđeni turski državljanin ukrcao se na brod u talijanskoj luci Monfalcone, nakon što je otpušten s liječenja u Općoj bolnici Zadar.