Posebno priznanje za izniman doprinos uspješnom odvijanju turističke sezone minule 2020. godine dodijeljeno je posadi policijskog plovila „Škabrnja", Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar.

U ime posade broda, koju još čine Boris Stazić, policijski službenik - upravitelj stroja i Toni Radovčić, policijski službenik - mornar, nagradu je primio zapovjednik plovila Franko Grancarić.

U listopadu je posada plovila „Škabrnja" sudjelovala u akciji spašavanja posade ribarskog broda koji je potonuo između otoka Molata i Sestrunja. Ova hrabra posada je brzom akcijom prva stigla do mjesta potonuća, pronašla dva ribara koji su broda plutali u moru te ih ukrcala na policijsko plovilo i prevezli u Zadar. Zapovjednik Franko nam je iz prve ruke prepričao to iskustvo:

- Bili smo relativno blizu, trebalo nam je 15-ak minuta do te pozicije gdje su se ribari nalazili. Vidljivost je bila loša, nije bilo čak ni mjesečine koja bi nam pomogla. Ugasili smo motor nekih 200-injak metara od njih, pa smo čuli njihove glasove i pozive upomoć, rekao je Franko.

I kada ostali brodovi ne mogu ploviti, oni su tu za ljudske živote. Mladi policijski službenik-mornar, 25-godišnji Toni Radovčić ima samo tri godine iskustva u službi, pa iz Postaje pomorske policije posebno pohvaljuju njegov rad u ekstremnim uvjetima. Boris Stazić ima ukupno 30 godina staža na plovilu pomorske policije. Za ovakav posao, kažu, potrebno je puno iskustva i "hladne" glave.

- Svima su prvi put teške stresne situacije sa kojima se suočavamo na moru. Naviknuo sam se i radim to kao svaki drugi posao, a uspješno obavljanje misije ispunjava me zadovoljstvom, dodaje zapovjednik plovila "Škabrnja".

Od 2015. godine, Hrvatska je počela sudjelovati u međunarodnoj akciji "Posejdon" na otoku Lezbosu u kojoj sudjeluju i ostale zemlje Europske unije. Plovilo "Škabrnja" je tamo odradio čitavu godinu, čime se izuzetno ponose, a pohvale za pojedine misije i akcije spašavanja na moru stižu i od grčkog ministra! Zapovjednik Franko Grancarić u Grčkoj je proveo 400 dana, a na Dunavu, kao ispomoć na području Osijeka i Belog Manastira, ukupno sedam mjeseci.

- U ovom poslu najviše volim more, pa čak i svoje slobodno vrijeme tamo provodim. Veliki sam ljubitelj glisiranja, jet skija i jedrenja, otkriva Franko. Naravno, uz pridržavanje propisa na moru, zbog svoje sigurnosti, ali i sigurnosti drugih.

Policijsko plovilo P-204 - "Škabrnja" opremljeno je najsuvremenijom opremom za rad u noćnim uvjetima, radarima i termovizijskom kamerom čime je omogućeno uspješno obavljanje službe u otežanim uvjetima noću i lošim meteo uvjetima. Ali i kuhinjom, koja je neophodna za četverodnevnu službu.

- Na brodu boravimo čitava četiri dana. Prije toga, pribavljamo namirnice. Konkretno u našem slučaju, Boris Stazić je taj koji vrhunski kuha pa je preuzeo taj dio posla, Toni Radovčić je rješavao službenu policijsku papirologiju, a ja kao zapovjednik tada bih preuzeo brigu o strojevima. Iako imamo svi svoje zadaće koje svakodnevno obavljamo, nije se problem dogovoriti i posao odraditi timski, zaključuje Franko.

Cijeloj Postaji pomorske i aerodromske policije Zadar, u novoj godini želimo mirno more i još puno uspješno izvršenih zadaća!