Spomenička renta koja je svojedobno uvedena za one koji posluju u povijesnoj jezgri, kako bi se poboljšao standard njihovih ili unajmljenih nekretnina, Grad Zadar posljednjih godina ulaže kao svoj udio u EU projekte obnove povijesnih zdanja. Tako će se i 2021. godini, 1.1 milijun kuna prikupljen od rente povijesnog prostora, prenamijeniti za obnovu Providurove palače.

Prema financijskom planu Odjela za kulturu i sport,  u 2021. godini po dovršetku radova na Providurovoj palači i Centru za mlade, 2.881.853,39 kuna osigurat će se za njihovo opremanje. U Providurovoj palači planiraju se tako osigurati sredstva za kupnju interijera i računalne opreme u čitaonici Gradske knjižnice, uređenje interijera dijela muzejskog prostora u Providurovoj palači, te kupnju multimedijalne opreme za ulazni prostor. Dio tog novca, u iznosu od 482.950,00 planira se i iz drugih izvora tj. Ministarstva kulture RH i Ministarstva turizma i sporta RH, na čije je natječaje oprema prijavljena, te se očekuju rezultati, najavljeno je u dokumentu kojeg je usvojilo Gradsko vijeće.

U istom dokumentu se ne navodi iznos novca za opremanje Centra za mlade. Tek piše kako se planiraju osigurati sredstva za dio interijera i opreme kako za dio namijenjen Gradskoj knjižnici tako i za dio namijenjen udrugama. Intelektualne usluge uključuju projektiranje interijera oba objekta te likovni postav budućeg muzeja, najavljeno je iz Odjela za kulturu. Providurovu palaču, osim prizemlja, na korištenje će dobiti Narodni muzej koji je županijska ustanova.