Patologija ostaje najveća rak-rana zadarske bolnice, proizlazi to iz obrazloženja kojeg smo dobili od ravnatelja dr. Željka Čuline na pitanje zbog čega je jedna pacijentica nakon operacije tumora na mozgu čekala pet tjedana na patološki nalaz.

Koliko je dragocjenog vremena izgubljeno s obzirom na to da su se tim nalazom potvrdile zloćudne stanice nakon kojih je nužna terapija koju mora odrediti onkolog.

Korona epidemija nije opravdanje za čekanje. Problem patološke službe odavno je prisutan u javnosti. O njemu se, doznajemo, govori i na stručnim sastancima u bolnici kada kirurzi pitaju kada oni mogu reći svojim pacijentima da će dobiti patološki nalaz.

- Patologija nam je veliki problem. Imamo dvije specijalistice koje su često na bolovanju te dvije specijalizantice od kojih se očekuju da odrade sav posao. Naravno da one to ne mogu. Kada se nakupi PHD materijala, moramo pozvati u pomoć patologe iz Vinogradske, kazao je ravnatelj bolnice te dodao kako je izrekao opomene zbog sporosti te važne bolničke službe.

Situaciju dodatno pogoršava i činjenica da se za dvije specijalizacije iz patologije s citologijom nitko nije javio od 30-ak kandidata, mladih liječnika koji nisu iskazali zanimanje za tom specijalizacijom.

O problemu patologije pisali smo prije više od godinu dana, a poboljšanje se ne nazire ni na kraju 2020. godine.