Prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru po sucu Nediljki Dereta proglasio je krivim muškarca zbog djela prekršaja iz odredbe Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji.

U presudi stoji da je kriv što je 9. srpnja ove godine na autobusnom kolodvoru, počinio nasilje u obitelji primjenom fizičke sile i psihičko nasilje na štetu osobe s invaliditetom.

On je na jedan autobusni kolodvor dovezao svoju kći - osobu s invaliditetom koja ima 80%-tno tjelesno oštećenje zbog bolesti multiple skleroze - i njezinog zaručnika. Zbog ranijih nesuglasica iz svog osobnog vozila izbacio je sve njihove stvari te je počeo vikati na kći riječima: "Pi*** ti materina, koji si k**** napravila, razbila si mi auto!", a potom joj je otvorenim dlanom ruke zadao udarac po zatiljku. Nakon toga je sjeo u svoje vozilo te se udaljio s mjesta događaja, a opisano nasilje je kod oštećenice prouzročilo uznemirenost i povredu dostojanstva.

Po njezinom je iskazu otac bio bijesan što mu je razbila auto, budući da je incidentu prethodila prometna nesreća u Gospiću. Nesuglasice s ocem su započele, navodi,  iz razloga što on nikada nije prihvatio vezu između nje i njezinog zaručnika. Na poseban upit da li je primijetila da je njezin otac bio alkoholiziran, svjedokinja je odgovorila da nije.

Okrivljeniku, koji je prilikom saslušanja naglasio da se ne smatra krivim, Sud je izrekao zaštitnu mjeru obveznog psihosocijalnog tretmana u trajanju od 6 mjeseci. 

- Obzirom da je očito da je njegov odnos sa kćerkom narušen te da isti ne može kontrolirati svoje ponašanje odnosno adekvatno vladati svojim emocijama te kvalitetno komunicirati, Sud smatra da bi se primjenom ove zaštitne mjere mogle otkloniti okolnosti koje pogoduju ili poticajno djeluju na počinjenje novih prekršaja od strane ovog okrivljenika, stoji u obrazloženju presude.

U slučaju nepostupanja po zaštitnoj mjeri okrivljenik će se kazniti novčanom kaznom u iznosu od tri tisuće kuna ili kaznom zatvora od najmanje 10 dana.