Zadarska županija u prvom je valu dobila svega 210 doza cjepiva protiv koronavirusa, što je epidemiolog Alan Medić nazvao "promotivnom dozom". Riječ je o količini kojom se ne mogu cijepiti niti najugroženiji štićenici u domovima, kamoli zdravstveni djelatnici ili kronični bolesnici koji su također životno ugroženi.

Nakon objave brojki bilo je primjetno da je Zadarska županija dobila i značajno manje cjepiva u odnosu na druge županije, ako se gleda omjer prema broju stanovnika. S 210 cjepiva zadarski zavod može cijepiti tek jednog od 809 stanovnika, dok Grad Zagreb sa svojim kontingentom može cijepiti jednog na 384 stanovnika, Splitsko-dalmatinska županija 1 na 560, Karlovačka županija 1 na 397, itd. U cijelu Hrvatsku stiglo je 9.750 doza cjepiva protiv COVID-19, ili jedno na 441 stanovnika.

Epidemiolog Alan Medić danas je rekao kako broj stanovnika nije jedini kriterij po kojemu se cjepivo distribuira.

- Epidemiolozi rade proračun na osnovu broja stanovnika iznad 90 i 70 godina, karcinomima, sve se uzima u obzir. A i logika kaže da je u većim gradovima koji su gušće naseljeni, poput Zagreba, teže kontrolirati situaciju nego u gradovima od 70 tisuća stanovnika, rekao je Medić.

Iako je na razini sljedeće godine osigurana dovoljna količina cjepiva za sve, pitanje je hoće li se u prvom valu uspjeti cijepiti svi oni koji su životno ugroženi. Medić se nada da će do siječnja stići predviđenih 3.800 doza, a bude li ih manje morat će se raditi selekcija među kroničnim bolesnicima. U veljači se očekuje i Modernino cjepivo pa će se procjepljivanje zasigurno ubrzati, među onima koji cjepivo budu htjeli primiti.