NOVO

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru ispitalo je 37-godišnjeg hrvatskog državljanina zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela protiv opće sigurnosti dovođenjem u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom i kaznenih djela oštećenja tuđe stvari.

- Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 37-godišnjak od 4. rujna 2020. do 22. prosinca 2020. u Zadru, uporabom otvorenog plamena izazivao požare na kontejnerima za odlaganje komunalnog otpada uslijed čega bi se požar proširio na druge kontejnere i prema fasadama zgrada te bi došlo do oštećenja osobnih vozila, kao i oštećenja kontejnera. Osnovano se sumnja da je takvim postupanjem 22. prosinca 2020. izazvao požar na plastičnom spremniku koji se potom proširio na vozila pri čemu je jedno vozilo u potpunosti izgorjelo, dok su na četiri vozila nastala oštećenja termičke destrukcije te je takvim postupanjem pričinio štetu od više desetaka tisuća kuna, stoji u objavi DORH-a.

Sucu istrage Županijskog suda u Zadru predloženo je da se protiv osumnjičenika odredi istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela, što je on i prihvatio i zadržao ga iza rešetaka. 

RANIJE

Policijski službenici Druge policijske postaje Zadar dovršili su kriminalističko istraživanje nad 37-godišnjim hrvatskim državljaninom, kojeg se sumnjiči da je počinio više kaznenih djela protiv opće sigurnosti i protiv imovine.

Naime, sumnjiči ga se da je u utorak, 22. prosinca u 03.10 sati u Šibenskoj ulici u Zadru otvorenim plamenom izazvao požar na jednom PVC kontejneru nakon čega se požar proširio na još tri PVC kontejnera uslijed čega su tri kontejnera za otpad u potpunosti izgorjela dok je jedan djelomično oštećen. Požar sa kontejnera je zahvatio obližnja parkirana vozila, od kojih je vozilo Seat zadarskih registarskih oznaka 65-godišnjeg vlasnika izgorjelo u potpunosti dok su na vozilima zadarskih registarskih oznaka Peugeot u vlasništvu 34-godišnjaka, Suzuki u vlasništvu 34-godišnjakinje i Renault u vlasništvu 42-godišnjaka, nastala oštećenja uzrokovana toplinskom energijom, te na taj način doveo u opasnost druge osobe i imovinu. Ostala četvorica muškaraca koja su poslije incidenta privedena, nakon krim istraživanja više se ne povezuju s noćnom paleži.

Također ga se sumnjiči da je 18. studenog ove godine oko 2 sata u Vinkovačkoj ulici u Zadru, otvorenim plamenom izazvao požar na kauču koji se nalazio u prolazu između dvije stambene zgrade. Uslijed požara, kauč je u potpunosti izgorio, a zbog djelovanja toplinske energije oštećena je fasada stambene zgrade te motocikl u vlasništvu 32-godišnjaka koji je bio parkiran u blizini.

Nadalje, sumnjiči ga se da je na štetu trgovačkog društva, na području Bilog briga u Zadru otvorenim plamenom zapalio ukupno šest kontejnera za odlaganje otpada, koji su uslijed požara u potpunosti izgorjela. 

U petak, 4. rujna oko 00.30 sati u Vukovarskoj ulici zapalio je dva kontejnera, a kojom prilikom uslijed djelovanja toplinske energije su oštećena i dva osobna vozila u vlasništvu 42-godišnjaka i 38-godišnjaka, 7. prosinca tijekom noći u Šibenskoj ulici tri kontejnera te 22. prosinca oko 03.00 sati u Vinkovačkoj ulici dva kontejnera.

Na taj način oštećenom trgovačkom društvu pričinjena je materijalna šteta u ukupnom iznosu od devet tisuća kuna.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, 37-godišnjak je uz kaznenu prijavu zbog sumnje da je počinio dva kaznena djela Dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom i tri kaznena djela Oštećenje tuđe stvari predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske.