Tema uknjižbe privatnih parcela na Forumu bila je tema i na ovotjednom Gradskom vijeću. Podsjetimo, Županijski sud u Zagrebu potvrdio je raniju presudu Općinskog suda u Zadru te odbio protutužbu Grada Zadra, koji se htio uknjižiti na parcele, smatrajući da se radi o javnoj površini.

- Grad Zadar dio je UNESCO baštine, velika je konzervatorska zaštita i ništa se neće graditi oko tih parcela. Budući da ja ne znam detalje, pisano ću Vam odgovoriti nakon što se konzultiram sa Službom, odgovorio je na vijećničko pitanje gradonačelnik Zadra Branko Dukić.

Gradonačelnik je priznao da nije informiran iako je tužba za njegovog mandata, 2018. godine, već pala na Općinskom sudu, a i rješenje Županijskog suda u Zagrebu napisano je u ožujku ove godine, ali je tek nedavno dostavljeno na oglasnu ploču suda. Na raniji upit o sudbini parcela na Forumu odgovor iz UO za gospodarenje gradskom imovinom dobili smo dan prije održavanja sjednice Gradskog vijeća:

- Presude nikada ne komentiramo. Grad Zadar je priložio orto-foto gdje se vidi da je to javni prostor-trg, ali je to sudu bilo nedostatno, po mišljenju suda trebalo je izići na očevid. Grad Zadar je smatrao da je to neopravdani trošak i nije predlagao očevid. Kako su se tuženi protivili tužbenom zahtjevu, a puno tuženih je umrlo trebalo je istraživati nasljednike što iziskuje nevjerojatno puno vremena, Grad se odlučio na drugačiji način rješavanja prava vlasništva. S obzirom na odredbe Zakona o komunalnom gospodarstvu („Narodne Novine" broj: 68/2018 i 110/2018. ) Grad Zadar će temeljem tog zakona riješiti pravo vlasništva, navodi se u odgovoru iz ureda Tomislava Korone.

Radi se o dosta smjelom zaključku, jer je u presudi Županijskog suda izrijekom navedeno kako Sud nije mogao u obzir uzeti okolnost novi Zakon o komunalnom gospodarstvu iz 2018. godine, jer je Grad Zadar izričito u izreci svoga zahtjeva postavio zahtjev za utvrđenjem da je stekao pravo vlasništva dosjelošću. Po svemu sudeći, bez razgovora s legalnim i upisanim vlasnicima problem se ipak neće moći riješiti...