Gradsko vijeće usvojilo je danas program održavanja komunalne infrastrukture u 2021. godine.

Za održavanje sustava oborinske odvodnje, čišćenje javnih površina, javne rasvjete, dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju, uklanjanje ruševina i ostale komunalne djelatnosti rezerviran je iznos od 46.6 milijuna kuna, što je za 850 tisuća kuna nego u godini na izmaku.

Daniel Radeta (SDP) nije zadovoljan kako to izgleda na terenu.

- Za svake malo jače kiše poplave određene pozicije, na koje bi trebalo obratiti pozornost, vjerojatno je problem u začepljenosti kanala. Što se tiče zelenih površina, imamo problem samoinicijativnog uklanjanja stabala, pogotovo na dijelu Poluotoka, čemu svjedoči primjer s Trga Petra Zoranića. Postoje li kazne za te građane? Na javnim površinama na kojima nije dopušten promet vidimo motorna vozila. Tako je novi trg između Providurove i Kneževe palače uništen od strane kamiona i bagera. Tko će to platiti i kako će se to popraviti? Što se tiče ukrašavanja, nije bit da se samo ukrasi strogi centar grada, Božić je u svim kvartovima. A za plaže rekao bih da tvrtka Obala i lučice jako loše odrađuje taj posao održavanja. Kolovare su tako zatrpane sa smećem prije i nakon sezone. Možda bi trebali pronaći ozbiljniju tvrtku nego Obale i lučice koje ne mogu naći kraj s krajem s parkingom, pitanja su i primjedbe koje je Radeta u ime kluba uputio resornom pročelniku Robertinu Dujeli.

S njegovim dojmom ukrašavanja Dujela se nije složio, ističući kako su krenuli na vrijeme i unatoč poteškoćama sa samoizolacijom izvođača, građanima uspjeli dočarati božićni ugođaj.

Stablo uklonjeno preko noći prije dvije godine s Trga Petra Zoranića

- Što se tiče uništavanja zelenih površina, prijavite te lokacije, a mi ćemo reagirati u suradnji s Nasadima. Pronaći ćemo adekvatnu zamjenu za urušeno i nestalo stablo na Trgu Petra Zoranića, istaknuo je Dujela.

Prema njegovim riječima, Grad će od izvođača radova na Providurovoj palači zahtijevati vraćanje trga u prvobitno stanje prije radova, koje je dokumentirano.

Jure Zubčić iz SDP-a pak vjeruje kako Dujela nije u dobrim odnosima s pročelnikom drugog odjela.

- Svaki put kad Darko Kasap napravi cestu, vama se poveća proračun za održavanje ceste. Moja logika je da se infrastruktura radi na takav način da se smanji iznos potreban za njezino održavanje. Kod nas, što više napravimo, ceste su u lošijem stanju. Infrastruktura bi trebala napredovati, a ne nazadovati, poručio je Zubčić.

Dujela mu je odgovorio kako ta dva odjela uspješno surađuju.

- Upravo su iskustvo i uspješnost tog odjela garancija uspješnijeg rada komunalnog odjela.

Duje Stanišić iz Petrčana upozorio je kako ovaj komunalni program ne odgovara potrebama tog turističkog mjesta, koje zbog brojnih gostiju preko sezone postane pravi grad. Istaknuo je kako za čišćenje dobivaju manji ili isti iznos kao pojedini kvartovi u Zadru, a nezadovoljan je i brigom gradske uprave o uređenju plaža u Petrčanima.

- Svake godine naspe se s dva kamiončića da se zamažu oči. Kad će Petrčane dobiti status kao Kolovare ili Vitrenjak?, pitao je Stanišić, na što je pročelnik Dujela otkrio kako će, nakon Punte Bajlo, Puntamike i Jadrana, upravo Petrčane biti sljedeće na rasporedu za uređenje. Osim kritika resorni pročelnik jučer je dobio i pohvale za brze reakcije.

- Sve kritike preuzimam na sebe, dok sve pohvale idu djelatnicima. Oni su najveća vrijendost odjela,  ponosan je Dujela na njihov rad.