Upala pluća koju izaziva koronavirus najveća je komplikacija i bolest s kojom se nose u zadarskoj bolnici.

Najvažnije je da pacijent ne završi na respiratoru.

- Nažalost, u petak je na COVID odjelu zadarske bolnice na respirator primljen muškarac s 51 godinu koji nije nikada bolovao. Jako je važno imati što više kisika koji se pacijentu u najtežem stanju daje do 50, 60 litara dnevno, rekao nam je ravnatelj bolnice, dr. Željko Čulina. Zadarskoj bolnici, uz postojeću stanicu kisika čiji će kapacitet povećati između Božića i Nove godine, donirano je šest aparata za kisik. Dva su stigla iz Ministarstva zdravlja.

Nimalo manje važna donacija su rendgen aparati. Jedan je darovao Luka Modrić, drugi jedan zadarski sportaš koji želi ostatai anoniman, kao i najveća zadarska firma, uvijek spremna pomoći bolnici, također je dala novac za još jedan rendgen aparat. Zadarska bolnica  raspolaže sa šest rendgen aparata. Snimanje pluća radi se za COVID pacijente. Naravno da je broj dnevnih obrada povećan i za sve potencijalne pacijente.

Ali dogodila se i apsurdna situacija da je skoro više uređaja nego li inženjera radiologije - 7 ih je bilo izvan pogona (u samoizolaciji), doznajemo od ravnatelja bolnice. Prije dva tjedna  radilom se do 30 dnevno rendgen pluća, a bojim se da će ta brojka povećati, kazao nam je prije dva tjedna šef kliničke radiologije, dr. Damir Kasap. Kako će svoja pluća snimiti pacijenti koji nisu završili na COVID odjelu?

Za njih je namijenjen rendgen u nekadašnjem plućnom dispanzeru koji se nalazi preko puta bolnice. Tamo se mogu slikati pluća od 16 do 19 sati i to na uputnicu liječnika obiteljske medicine. Ali samo oni koji su pozitivni, kako se ne bi zlorabila ta dodatna usluga, ističe dr. Čulina.

Većina COVID pacijenata s upalom pluća liječi se u zadarskoj bolnici prema protokolu. Najgori oblik je plućna embolija. Tu počinje borba za kisik.