Uz raspadajuću građevinu, iz koje je prije 16 godine iseljene Tehnička i Industrijska škola, postavljene su ograde kojim se spriječava prolaz uz tu opasnu  napuštenu zgradu. Ona je dodijeljena Sveučilištu u Zadru koje bi trebalo početkom idućeg godine raspisati natječaj za izvođača radova

- Građevinska dozvola za rekonstrukciju građevine javne i društvene namjene (visoko učilište), u Ulici Šime Vitasovića 1 na građevnoj čestici k.č. 1 0755/2 k.o. Zadar izdana je 20. siječnja 2020.g. a postala je pravomoćna 17. veljače ove godine, informacija je koju smo dobili od Irene Kozulić, voditeljice Ureda za zanost, projekte i transfer tehnologije.

U tijeku je završna faza izrade Izvedbenog projekta s troškovnikom kao i priprema dokumentacije za javni natječaj za izvođenje građevinskih radova, te se očekuje da će javni natječaj biti objavljen početkom sljedeće godine, navodi se u pisanoj informaciji kojoj dodajemo kako je projektnu dokumentaciju radio Sirius u vlasništvu Siniše Mandića, dipl.ing.građ.

Kako se radi o EU projektu, osim natječaja za izvođenje građevinskih radova, u završnoj je fazi provedba javnog natječaja za usluge tehničke pomoći. Ujedno, projektom su predviđeni natječaji za usluge stručnog nadzora i koordinatora zaštite na radu, odgovorila nam je Irena Kozulić.

Ponadali smo se kako je možda dogovoreno rušenje drugog dijela tog kompleksa s radionicama, dodijeljenog za gradnju nove škole, iako bi gradske vlasti htjele tamo napraviti montažnu javnu garažu.

Drugi dio nekadašnjeg TŠC-a, Županija je dodijelila za gradnju nove škole. Rektorica Vican na istu temu, izjavila je za ZL kako taj prostor nije dan Sveučilištu a niti drugoj ustanovi u području obrazovanja i odgoja!?

Međutim, gradilište će biti organizirano i bez toga, prema onom što smo doznali od voditeljice Ureda u kojem se priprema i provodi taj kapitalni projekt.

"Sveučilište raspolaže većim dijelom unutarnjeg dvorišta predmetnog kompleksa jer se isto nalazi na dodijeljenoj čestici k.č. 1 0755/2 k.o. te će se u tom prostoru organizirati temeljne funkcije gradilišta. Za potrebe neometanog funkcioniranja gradilišta izradit će se Elaborat prometa te Projekt gradilišta, odgovar je nadležnih sa zadarskog sveučilišta.

I dok je bivši rektor Ante Uglešić prije 10-ak godina planirao uz pomoć novca resornog ministarstva napraviti rekonstrukciju, do toga se došlo zahvaljujući Gradu Zadru koji im je ustupio dio ITU kolača od 35 milijuna EUR-a.

Ugovor o dodijeli bepovratnih 26 od predviđenih 34.4 milijuna kuna, potpisan je kada je premijer Andrej Plenković u svibnju došao u Zadar.

Putem Poziva ITU - Revitalizacija brownfield lokacija Urbanog područja Zadar za projekt pod nazivom Sveučilišna znanstveno-nastavna infrastruktura za 21. stoljeće financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa do 2020., podsjetila je voditljica Kozulić i dodala kako Sveučilište u Zadru ima rok za provedbu projekta sukladno Ugovoru do 1. lipnja 2022.

To bi značilo otprilike godinu dana od kada će započeti radovi po natječaju za izvođača radova čiju će procijenjenu ili precijenjenu vrijednost odrediti ponuđači.