Gotovo godinu dana prošlo je od posljednjeg obećanja za rekonstrukciju raskrižja ulica Put Biliga i Hrvatskog sabora (zaobilaznice). Na potpisivanju sporazuma za tu crnu prometnu točku, održanom u siječnju u gradskoj vijećnici, direktor Hrvatskih cesta Josip Škorić najavio je kako će natječaj za izvođača radova biti objavljen u veljači 2020. godine. Bliži se 2021. godina, pa smo HC i Grad Zadar pitali što je s tim obećanjem?

Odgovor nam je ekspresno stigao od pročelnika Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo, Darka Kasapa.

- Mi smo Hrvatskim cestama predali svu dokumentaciju - dozvole, projekt privremene regulacije prometa, riješene imovinsko-pravne odnose. Nadamo se da će Hrvatske ceste natječaj raspisati što prije, kako bi se nešto napravilo do sljedeće turističke sezone, rekao nam je Kasap.

No, u odgovoru iz Hrvatskih cesta, kojeg smo čekali 10-ak dana, navodi se nešto drugačija informacija o ispunjenju obveza Grada Zadra.

- Grad Zadar je u završnoj fazi rješavanja obveza utvrđenih navedenim Sporazumom: ishođenje potrebnih dozvola i akata za gradnju; rješavanje imovinsko - pravnih odnosa ( otkup i plaćanje zemljišta u obuhvatu zahvata na raskrižju državne ceste DC 306 i ulice Put Biliga u Zadru) sukladno dobivenoj punomoći od strane Hrvatskih cesta d.o.o., predaja investitorskih prava za gradnju Hrvatskim cestama.

Za očekivati je da će Hrvatske ceste d.o.o. sukladno svojim obvezama provesti javno nadmetanje i ugovaranje radova na rekonstrukciji i izgradnji raskrižja državne ceste DC 306 s ulicom Put Biliga u Zadru i radova potrebnih za privremenu regulaciju prometa tijekom izvođenja radova za otprilike mjesec dana, nova je najava iz HC-a koji će financirati radove.

Podsjetimo, kao novo prometno rješenje odabrano je semaforizirano križanje koje će imati desni skretač iz pravca istoka (iz „Supernova centra Zadar" ), dok će u „uzlaznom smjeru" (Ulica Put Biliga) imati dvije trake. Procijenjena vrijednost radova je 6.900.000 kuna plus PDV, odnosno 8.625.000 kuna s PDV-om.