U prvom valu korona pandemije, Specijalna bolnica za ortopediju Biograd na Moru bila je jedino lokalno žarište iz kojeg se brojalo i znalo tko je pozitivan te je bila i zatvorena.

Koliko god je bivši ravnatelj Andrija Marcelić skrivao se od odgovornosti, toliko je novi čelni čovjek biogradske bolnice Mate Kutleša otvoren i operativan. U bolničkom krugu, prema riječima Kutleše, medicinsko osoblje i pacijenti su najsigurniji uz provođenje zaštitnih mjera i opremu.

Bolnica je bila spremna za drugi val u kojem je otvoren COVID odjel za internističke bolesnike sa srednje teškim simptomima koronavirusa. Uglavnom su to stariji pacijenti. Jedan od njih, u dobi od 88 godina jučer je preminuo s koronom, ali od posljedice neizlječive bolesti.

- Na Odjelu za COVID pacijente, kapaciteta 35 ležajeva imamo 24 pacijenta. U slučaju povećanja možemo se proširiti u zapadno krilo Fizijatrije gdje smo sa 16 ležajeva u početku smjestili COVID odjel, doznajemo od ravnatelja Kutleše.

On nam je pojasnio i tendu koja je stavljena iznad balkona.

- Srećom da imamo taj balkon koji smo pretvorili u isključivi pristup našeg osoblja pacijentima na COVID odjelu i ne moraju se miješati s drugima na bolničkom hodniku. Zbog zaštite od kiše, vjetra, bio nam je problem kako postaviti veliku tendu, ali smo i to uspjeli riješiti preko jedne firme u Zagrebu za tri dana, ispričao je Kutleša.

Zajedno s pacijentima koje im šalju iz zadarske bolnice, poslali su im i pomoć dvoje liječnika - internista i anesteziologa. Na COVID odjelu raspoređeno je 24-ero medicinskog osoblja u smjenama po 12 sati, uz dvoje liječnika internista te dvoje anesteziologa od koji jedan dežura noću, navodi ravnatelj bolnice u kojoj, kaže nam, Kutleša, nema respiratora.

Oni su ga naručili, ali za sad nema potrebe u terapijskom postupku budući da je bolnica u Zadru opskrbljena respiratorima i anesteziolozima. U biogradskoj je kisik glavni. To je najveća misija za nabavu jer je jedina firma Messer u Dugom Ratu, koja je kupila i puni nove boce s kisikom, preopterećena. A zna se dogoditi da jedan pacijent potroši bocu kisika u 24 sata, a nekad traje pet dana, dodaje Kutleša.

Osim za kisikom, potraga je za medicinskim sestrama i tehničarima. I biogradska bolnica je raspisala natječaj i priželjkuju da im se netko javi. Trenutno je 14 pozitivnih, četvero u samoizolaciji, ali među osobljem ima i onih koji su na bolovanju ili imaju medicinsku dokumentaciju da ne mogu raditi na COVID odjelu.

Uz sve te izvanredne okolnosti, ravnatelj biogradske bolnice, nakon financijske pomoći od 22 milijuna kuna za pokriće stvorenih dugova, svakog mjeseca mora "plesati po žici".

- Limit je 2.9 milijuna kuna, od čega 2.8 milijuna je za plaće. Dobijemo 400 tisuća kuna od dopunskog osiguranja, a za lijekove i medicinske potrepštine mjesečno trošimo 800 tisuća kuna, plus 200 tisuća kuna za režije, iznio je drugu stranu poslovanja biogradske bolnice, dipl. ekonomist Mate Kutleša.