Bivši nezavisni saborski zastupnik i sveučilišni profesor Marko Vučetić potvrdio je tjedniku Novosti kako će se kandidirati na predstojećim lokalnim izborima uz podršku SDP-a, a u tijeku su razgovori i sa drugim oporbenim opcijama. Objasnio je i motive svoje kandidature.

- Građani bi trebali shvatiti da utvrda nije mjesto na kojem se živi. Kada se na lokalnoj razini kontinuitet nečije vlasti pretvori u vladanje, dolazi i do oduzimanja najelementarnije slobode, slobode kretanja i druženja, slobode obnašanja i obavljanja javnih dužnosti, ali i one slobode da se čovjek osjeća čovječan na svom radnom mjestu. Lokalna sredina koja je postala utvrda je nečovječna sredina. Zadar to jeste već 30 godina. Da se kandidiram na lokalnim izborima motiviralo me negativno stanje zadarske lokalne političke sredine u kojoj je potrebno djelovati, a ne samo misliti i uživati u slobodi koju ja kao profesor filozofije imam. Kao građanin grada Zadra imam odgovornost pomoći Zadru da ne bude više utvrda jedne političke stranke i mjesto iživljavanja političkih moćnika koji građane pretvaraju u poslušnike.

Mnogi će reći da je Zadar sveučilišni, turistički grad, da su odlično prometno povezani, da su dobili "Kalmetinu"... Što vama smeta u Zadru?

- Zaboravljen je identitet grada Zadra. HDZ-ovci su jednom cestom i obnovom kulturne baštine novcima iz europskih fondova pretvorili grad u posjed HDZ-a. Obnovljena kulturna baština za vrijeme HDZ-a ne može postati HDZ-ovom baštinom. U kulturnom smislu, HDZ nije napravio ništa osim što su Zadru oduzeli dušu i zamijenili je sa HDZ-ovom predatorskom politikom posjedovanja. Grad Zadar je nakon bombardiranja u Drugom svjetskom ratu obnovljen zahvaljujući graditelju Krleži koji je vratio urbanitet Zadru, ali ga nije pretvorio u Krležin grad, nego ga je predao građanima da se razvija gradski život. Građani Zadra danas se moraju veseliti jednoj cesti, "Kalmetini", i jednom ili dvaput ofarbanom tunelu, i to je sva baština koju je HDZ dao Zadru. Grad je postao mjesto u institucionalnom smislu nedostupno građanima koji nisu prošli filter HDZ-a. Tek kad na natječaju za ravnatelja škole ili direktora nekog gradskog poduzeća bude primljen netko kome je jedina veza to što je građanin grada Zadra, tad će grad biti otvoren svojim građanima. Gradske strukture moraju se učiniti prohodnima za sve građane. Prvi korak je da svi oni koji su politički imenovani trebaju i političkom voljom biti opozvani. Grad treba razvijati viziju, stvarati novo ozračje, nešto neviđeno što se naziva budućnost.

Nakon što je u intervjuu kritizirao odnos prema Tomislavu Merčepu i pozdravu "Za dom spremni", upitan je vjerujete li da s takvim stavovima može postati gradonačelnik HDZ-ove utvrde kao što je Zadar, gdje po svim dosadašnjim izbornim rezultatima vladaju drugačija viđenja povijesti.

- Kao građanin Zadra, ja sam iznad svakog gradonačelnika. Ne zamaram se time da li ću biti umanjen s razine građanina na razinu gradonačelnika. Ne demonstriram slobodu time što želim biti gradonačelnik, nego time što kao građanin mogu otvoreno zastupati ovakve stavove i politike. Kao gradonačelnik takvu ću politiku provoditi na gradskoj razini. Ako građani Zadra odluče da ne dijele te stavove, ja ću i dalje demonstrirati slobodu građanina grada Zadra.