Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), kao investitor gradnje 100 stanova iz Poticane društvene stanogradnje (POS) na Crvenim kućama, neće plaćati komunalni, a niti vodni doprinos po izdavanju građevinske dozvole.

"Sukladno Zakonu o društveno poticajnoj stanogradnji, Grad Zadar je u obvezi podmiriti troškove komunalnog doprinosa. Za sada nije donesena odluka, niti pripremljen prijedlog odluke o oslobađanju, a ako bude, o tome odlučuje Gradsko vijeće", rečeno je na naš upit iz Ureda Grada Zadra.

Komunalni doprinos se namjenski troši za gradnju komunalne infrastrukture za građevinsku parcelu koja je u ovom slučaju velika 7.496 metara četvornih. Na njoj će se podići zgrada bruto građevinske površine od 8.566,71 kvadrata, navodi se u građevinskoj dozvoli koju je krajem listopada izdao Grad Zadar. Srećom da je prostor na Crvenim kućama od ranije komunalno sređen zbog gradnje stanova za socijalu, branitelje i stradalnike.

Pa su nam iz Grada rekli kako je "obaveza Grada oko opremanja parcele riješena, jer je Grad uložio 17 milijuna kuna u kompletnu infrastrukturu u obuhvatu UPU-a Crvene kuće.

Da nije, Grad bi je gradio o svom trošku za teren koji je APN-u ustupljen od Države kao ulog u toj investiciji. Na Smiljevcu, gdje se planira novi blok POS-a, zemljište u vlasništvu Grada Zadra, koji će osim terena uložiti i u komunalnu izgradnju, jer tako piše u Zakonu.

A tko zarađuje na ovom tržišnom projektu - državna agencija - APN. U proljeće 2019. godine, tadašnji ministar graditeljstva Predrag Štromar najavio je i obećao kako će na "lokaciji Crvene kuće do 2021. izgraditi stotinu POS-ovih stanova čiji će kvadrat biti maksimalno 1250 eura po kvadratu". Rok je sve dalje, a pitanje je i cijene za dvije godine.

Državna agencija ulaže u projekt POS-ovih stanova u Zadru 37 milijuna kuna, koliko je procijenjena vrijednost radova na gradnji sto stanova, koji će, istina, biti jeftiniji negoli velikom tržištu stanogradnje. APN će prodavati stanove, u čemu će profitirati banke koje su pristale na određenu kamatu, a preko kojih će kupci uzimati kredit na 30 godina. Obaveza Grada Zadar je bila izraditi listu prioriteta s koje su neki čekajući na POS, kupili skuplji stan, kojeg će prije otplatiti. Za gradnju POS-ovih stanova na Crvenim kućama rok je 600 kalendarskih dana. A to znači da bi zgrada mogla biti useljiva tek početkom 2023. godine.

Do kraja ove godine neće biti izabran izvođač radova, kao ni nadzor za koje su u tijeku natječaji. Za taj posao procjena vrijednosti usluge je 900 tisuća kuna bez PDV-a.

Lani je APN za projektanta izabrao tvrtku Trinas projekt iz Osijeka na natječaju na kojem je bilo osam ponuda, među ostalim i dvije zadarske (Gin Company i D&Z). Procjena vrijednosti posla je bila 1.9 milijuna kuna, a Trinas je dobio posao za svega 794 tisuća kuna. Je li damping ponuda ili je APN velikodušan, odgovor daje takva javna nabava.

A kad će građani Zadra do POS-ovih stanova, pitanje je bez odgovora.