Jučerašnjim unutarstranačkim izborima za Županijski odbor HDZ-a, završen je proces pripreme te stranke za predstojeće lokalne izbore.

Predsjednik Županijskog HDZ-a Božidar Kalmeta i njegova četvorica potpredsjednika dobili su 34 članova ŽO među 38 kandidata.

Aktualni ravnatelj zadarske bolnice, dr. Željko Čulina, dobio je najveću potporu stranačkih kolega. Najmanje glasova pripalo je bivšem ravnatelju biogradske bolnice Andriji Marceliću koji nije ni ušao u Županijski odbor.

Članstvo ŽO doživjelo je manje kadrovske promjene. Primjerice, na pretprošlim izborima, bivši župan Stipe Zrilić dobivao je najviše glasova, a sada ga nema nigdje. Željko Šoša, koji je odustao od kandidature za potpredsjednika, plasiran je na visoko drugo mjesto. U kategoriji "vječnih" su i Željko Lončar,  Branko Kutija, kao i Emil Ćurko. On je mjesto predsjednika ninskog ogranka prepustio Tomislavu Ćurku, protukandidatu Božidaru Kalmeti na prošlim izborima, ali je on bio kandidat i ušao je u ŽO. Jedina žena je Sandra Vukić iz Vrsi, a u ranijem sazivu bilo ih je četiri.

Očito je da se vodilo o zastupljenosti svih dijelova županija. Kao predstavnik Paga i najnoviji član prepoznat je na posljednjem mjestu Marin Pernjak iz Kolana. Pomoćnik ravnatelja Čuline, dr. Neven Birkić, i dalje dobro kotira u stranci. Sjetimo se kako je za prošle izbore bio jedan od trojice kandidata za župana koji su se testirali unutar stranke. On je po broju glasova nešto bolji od Šime Erlića, novog predsjednika GO HDZ-a.

Na ovim izborima nije se kandidirao dr. Dario Nakić, Joso Nekić, a nema ni Grozdane Perić, dosadašnjih članova ŽO HDZ-a.

Uz novi saziv ŽO na mandat od godinu dana jučerašnji izbori su iznjedrili 50 izaslanika za Opći sabor HDZ-a. Čulina je i tu dobio najviše glasova, dok je drugi Josip Bilaver, novi potpredsjednik ŽO HDZ-a.