Nakon prvog kruga unutarstranačkih izbora HDZ-a na lokalnoj razini, održanih 22. studenog, u nedjelju je drugi krug. Iako su izbori samo na godinu dana, u HDZ-u su od njih napravili "svetu misu" novih pravila.

Nakon što su izabrana vodstva gradskih i općinskih organizacija, u nedjelju je veliko finale - bira se Županijski odbor te izaslanici za Opći Sabor stranke u Zagrebu. Umjesto da se svi okupe u hotelu Donat, tradicionalnom mjestu na kojem su se vodile unutarstranačke bitke za tron, izbori će se provesti u Medulićevoj ulici, po modelu jedan čovjek - jedan glas.

Pravo glasa, međutim, imaju samo izaslanici za županijsku skupštinu (koja se zapravo neće održati, op.a), a to su oni koji su izabrani prije 10-ak dana.

- Njih je 273 koji će birati 34 člana Županijskog odbora HDZ-a. Do sada je bilo 39, ali je petero već izabrano na prošlim izborima - predsjednik i četverica potpredsjednika, pojasnio je tajnik županijskog HDZ-a, Ante Babić. To su stari, novi predsjednik Božidar Kalmeta i potpredsjednici Josip Bilaver, Božidar Longin, Milivoj Kurtov i Jure Fabijan.

Tko su kandidati za preostalih 34 člana ŽO, znat će se do četvrtka u ponoć. Do tada se predaju kandidature koje moraju imati 14 potpisa potpore. Oni koji su već izabrani u gradske i općnske odbore, također se mogu kandidirati i za ŽO, potvrdio je Babić. Gradski odbor HDZ-a Zadar imat će najveći kontigent birača od 56 izaslanika.