Zadarski otoci ove korona sezone bili su meta motoriziranim turistima što pokazuje i statistika prometa kojeg je objavila Lučka uprava Zadar za prvih devet mjeseci ove godine.

U trajektnom prometu Gaženice i brodskom koji se odvija iz Gradske luke do kraja rujna je prevezeno 1.398.690 putnika te 338.205 vozila. U odnosu na statistiku istog razdoblja prošle, rekordne godine, kada je zabilježen promet od 2.176.234 putnika i 412.390 auta, putnika je bilo 35,73 posto manje, što ne čudi s obzirom na epidemiološke mjere zatvaranja u drugom kvartalu ove godine. Tijekom devet mjeseci tek je 18 posto manje vozila bilo na trajektima za zadarske otoke.

Da za sve nije kriva i odgovorna korona epidemija, govori nam podatak najstarije zadarske brodarske kompanije Mia trade. Oni su prošlu ljetnu sezonu imali popunjenost od 65 posto i zato ne krive G&V line koja im je preuzela dio putnika sa Silbe. Izravna linija Zadar - Rijeka bila je nova pogodnost koju su iskoristili oni koji su dolazili na Silbu, ističe direktorica Mirjana Šarin. Silba je jedan od pučinskih otoka koje Mia trade godinama povezuje sa Zadrom.

Iz Lučke uprave ističu kako najveći pad putnika bio u kolovozu. Izostali su putnici iz Italije, pa je ove godine bilo 328.318 prevezenih putnika, dok je u kolovozu 2019. godine rekord iznosio 492.558 putnika.