Županijsko državno odvjetništvo u Zadru donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv 47-godišnjeg hrvatskog državljanina B.B. zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i pranja novca te protiv 65-godišnjeg hrvatskog državljanina D.B. zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti i zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju. 

- Postoji osnovana sumnja da je 47-godišnji okrivljenik kao vlasnik i odgovorna osoba više trgovačkih društava, tražio i nagovarao 65-godišnjeg okrivljenika kao stečajnog upravitelja jednog trgovačkog društva da mu da u najam poslovni prostor društva u stečaju, pritom lažno prikazujući stanje nekretnina koje se daju u najam uz znatno nižu cijenu od stvarne vrijednosti te da su zaključili ugovor za svega 10.000,00 kuna najma. Osnovano se sumnja da su nakon toga te nekretnine dane u podzakup protivno postojećem ugovoru čime je pribavljena protupravna imovinska korist, a trgovačkom društvu u stečaju prouzročena je šteta u iznosu većem od 800 tisuća kuna, stoji u popodnevnom priopćenju DORH-a.

Također, navode, postoji osnovana sumnja da je 47-godišnji okrivljenik kao vlasnik i odgovorna osoba tvrtke sastavljao lažne ugovore o cesiji, uzimao gotovinu iz utrška tvrtke te novac preusmjeravao direktnom uplatom na drugu svoju tvrtku i uz to sklapao ugovore o kupoprodaji kojima je prenosio imovinu s jedne tvrtke na drugu, a onda bez ikakvog pravnog osnova, obavljao prijeboj potraživanja čime je oštetio tvrtku za oko 11 milijuna kuna, a sebi je pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu većem od tri milijuna kuna.

Osnovano se sumnja da je 47-godišnji okrivljenik gotovinske iznose koje bi tvrtka uprihodila uplaćivao na račun druge tvrtke, a onda to kroz poslovnu dokumentaciju prikazivao kao osobnu pozajmicu i podizao novac sa računa te druge tvrtke prikazujući to knjigovodstveno kao povrat pozajmice.

Sudac istrage je, na prijedlog županijskog državnog odvjetništva, odredio istražni zatvor protiv prvookrivljenog 47-godišnjaka zbog opasnosti od ometanja istrage utjecajem na svjedoke.