Nepravomoćnom presudom Općinskog suda u Zadru, gradska tvrtka Nasadi mora isplatiti 42 tisuće kuna odštete svom zaposleniku koji je na radnom mjestu doživio tešku tjelesnu ozljedu.

Na njegovu je nogu 28. travnja 2017. godine pala grobna betonska ploča (vrata), težine oko 70-80 kilograma. Kako je ispričao na sudu, bilo je to vrijeme nakon velikih kiša, tako da je sve bilo mokro, sklisko i blatno. Te prilike s njim je na groblju radio bagerist, koji je iskopao rupu u tom grobu do vrata koja se nalaze u njemu. Bagerist je tada otišao na zahod, a tužitelj mu je rekao da će odvojiti ta vrata jer inače ostave malo grob da se prozrači nakon takvih postupaka otvaranja.

Prema njegovim riječima, postupio je onako kako se inače radi u takvim situacijama - lijevu nogu izbacio je na lijevu stranu, a desnu prema natrag. Objasnio je kako na tim betonskim vratima postoji jedna vitica pomoću koje se ista povlače i nakon što s njih otpadne malo zemlje, on treba prihvatiti ta vrata jer ona ustvari padaju prema radniku. Međutim, kako je bilo jako mokro i sklisko, iskliznula su mu iz ruke i pala na njegovu desnu nogu. Jedno vrijeme ostao je pod tom pločom, zbog čega su ga prošli trnci. Nazvao je kolegu da odmah dođe iz zahoda. Dok je on došao, uspio je nekako sam odgurnuti tu ploču. Odmah su se uputili na hitni prijem, no tek 9 mjeseci nakon događaja utvrdilo se što je točno s njegovom nogom. Osjećao je bolove, nije mogao niti stajati na nogama, a kamoli hodati. Ukupno liječenje je trajalo 20 mjeseci i 12 dana. Samostalno nije mogao funkcionirati nekih godinu i 4-5 mjeseci, sve dok mu doktor nije odstranio jedan koštani fragment.

- U međuvremenu cijeli teret takvog stanja podnosila je moja supruga, poručio je na sudu.

Njegov kolega kao svjedok na sudu istaknuo je kako ne postoji način postupanja kojim bi se radnik mogao zaštititi od pada betonske ploče.

- Takve stvari su se najviše događale kada bi bilo mokro. Netko ima sreće da mu se to ne dogodi, a netko nema, rekao je bagerist.

Prema mišljenju medicinskog vještaka, zaposleniku je u dobi od 40 godina zbog ove ozljede životna aktivnost smanjena za 7%, zbog čega će u svakodnevnom životu morati ulagati pojačane napore prilikom hodanja i trčanja, te nositi prilagođenu obuću.

Iz tvrtke Nasadi pokušali su odgovornost za događaj prebacili na samog zaposlenika, tvrdeći da je postupao nepažljivo i da se nije pridržavao mjera zaštite na radu. Smatraju da se trebao bolje pripremiti za podizanje tereta i položajem tijela smanjiti vjerojatnost da se ne dogodi pad tereta na njegovu nogu. Istaknuli su i kako su mu već isplatili jednokratnu potporu. Umješač na strani Nasada naveo je kako je tužitelj u najmanju ruku pretežito odgovoran za nastanak štetnog događaja, te da su Nasadi poduzeli sve propisane i praktične mjere da do ozljeđivanja ne dođe.

S tim se nije složio sudac Tomislav Bago, koji je vodio taj sudski postupak.

- Sam tužitelj prilikom svog rada nije postupio protivno pravilima struke, nije zanemario propise o sigurnosti niti na bilo koji način uzrokovao predmetni (štetni) događaj, odnosno takvo što nije utvrđeno niti jednim izvedenim dokazom, a niti je takvo što iskazao svjedok. Tuženik nije predložio dokaze kojim bi se eventualno utvrdili takvi propusti kod tužitelja, a iz iskaza svjedoka kao i ostalih izvedenih dokaza, takva nepažnja nije utvrđena.

Zbog pretrpljenih fizičkih bolova, straha i duševne boli, te računa za tuđu pomoć i njega djelatniku Nasada dosuđena je odšteta od 42 tisuće kuna.