Jedini koji je jučer dobivao i imao pravo na čestitke na službenom otvaranju šetnice na Muraju, bio je zadarski arhitekt Bogdan Marov.

Naravno da sve reakcije na izvedbu njegovog projektnog rješenja nisu bile puka forma i hvalospjevi. Bilo je dodatnih upita kao i komentara građana. Miljenko Domijan pitao je Marova što je sa skulpturom zadarskog akademskog kipara Alda Krizmana čiju je maketa radnog naziva Odmor prihvaćena u Gradu Zadru. Ona je, na žalost, ispala iz troškovnika, kazao mu je Marov koji je o tome da se naknadno financira razgovarao s pročelnicom kulture Dinom Bušić.

Višeg savjetnika u Ministarstvu kulture, Bruna Diklića zanimala je betonska podloga, njezina trajnost i održavanje. Zadarski arhitekt mu je objasnio kako je Cemex za zadarski bedem izradio tu smjesu po posebnoj recepturi. Ispiranjem je moguće ukloniti tragove guma, vidljivih dok je Muraj bio gradilište, a bit svega je održavanje, ustvrdio je Marov.

Najviše reakcija građani su uputili na kade za hortikulturu jer njima izgledaju kao da su ruzinave.

- To je moj izbor. Ja ne znam što bi bilo pogodnije od tog Cor-Ten čelika i što bi se bolje uklopilo u ovaj prostor bedema, odgovara Marov na sve takve kritike. Nakon što prođe vidljiv period korozije, Cor-Ten koji se koristi u eksterijerima ostaje trajan i otporan materijal kojeg ne treba održavati.

A bit će i manje vidljiv kad na Muraju sve zazeleni i procvjeta, pa su pročelnik Ante Ćurković i arhitekt Marov tijekom jučerašnje šetnje pozvali građane da na proljeće daju cjelovitu ocjenu uređenja.

- Ako im ptice ne pojedu sve sjemenke trave, dobacio je netko u prolazu, na što smo dodali osobnu primjedbu da se mogla posaditi i gotova trava. Za projekt hortikulture na Muraju, odgovorna je druga osoba, arhitektica Ivana Kurta.

Autor projekta šetnice rado je upozorio kako je bilo primjedbi na uklanjanje stabala, a da malo tko govori o tome da je posađeno 30 novih stabala. Ima tu elemenata kojima će se ispričati povijesna priča o uređenom dijelu zadarskih bedema, obrambenih zidina koje je gradila Venecija, poput tri interaktivne makete.

Pitali smo arhitekta Marova koji mu je bio poseban trenutak u provedbi njegovog projekta tijekom proteklih 14 mjeseci.

- Ja sam s ovim projektom 15 godina i dobro sam ga prostudirao. Ali su me fascinirali arheološki nalazi do sad jedinstvenih arhitektonskih elementa u gradnji venecijanskih utvrda. Ja bi ih osobno prezentirao, ali konzervatori su odlučivali, kazao nam je arhitekt Bogdan Marov na kraju šetnje uređenim Murajem.