Prije osam godina Šime Erlić bio je kooptiran u Gradski odbor HDZ-a kojeg je tada vodio Zvonimir Vrančić. Od jučer on je novi predsjednik HDZ-a, vladajuće stranke u Gradu Zadru.

Kao diplomirani ekonomist, Erlić je po povratku sa studija u Zagrebu, prvo radno mjesto dobio u županijskoj agenciji ZADRA NOVA, odakle ga tadašnji gradonačelnik Božidar Kalmeta dovodi za pročelnika novog Odjela za EU fondove. Kako je Kalmeta prepoznao Erlića tako je i najmlađi gradski pročelnik znao izabrati pravi tim mladih i obrazovanih ljudi koji su, bez uvrede ostalima, perjanica gradske uprave i tako i treba biti. Za njih nema radnog vremena, oni su u svakom trenutku na raspolaganju i imaju informacije o svemu što rade. Njihovi su poslovi konkretni i što je najvažnije, dovlače novac u Grad Zadar iz EU fondova.

Svojim pristupačnošću i širokim rasponom interesa, Šime Erlić uspio je osvojiti i tzv. alternativu - mlade koji su aktivni u zadarskim udrugama kulture, ali i one koji rade u IT sektoru. KvartArt, koji je izašao iz Šimine radionice, najveća je simbioza te veze zadarskih kreativaca s onima o kojima ovise u prilično čvrstim strukturama. Iako je većina njih apolitična, a ponajmanje su poklonici HDZ-a, Šime Erlić za njih je jedini poželjni gradonačelnik Zadra.

Međutim, Erlić se vinuo u višu politiku i nakon što ga je premijer Andrej Plenković imenovao za državnog tajnika u Ministarstvu gdje je Šime doma, on je izabran za do sada najmlađeg predsjednika zadarske organizacije HDZ-a.

Njegov prethodnik na tom mjestu, Joso Nekić, nije se niti natjecao za nedjeljne stranačke izbore. Erlić je sasvim sigurno antipod Nekiću i to je jedina personalna promjena unutarstranačkih izbora. Sve ostalo je zadarski HDZ - najveća utvrda te stranke u Hrvatskoj, čega je svjestan i novi predsjednik koji je na sebe preuzeo tu odgovornost. Erlić je, kao i svi ostali, dobio mandat na godinu dana.

Ipak novo vrijeme traži neposredni pristup i otvorenost, ističe Erlić. Ono što je nepromjenjivo, to je, prema riječima Erlića, HDZ kao stranka zajedništva. Erlić sam sebe doživljava kao timskog igrača i osobu kontinuiteta.

- Osim članstva u Gradskom odboru, ja sam bio i tajnik stranke te vodio nekoliko posljednjih izbora. Nadam se da ću uz to iskustvo, svojom energijom i entuzijazmom pridonijeti lokalnim izborima. HDZ je čvrstvo povezan uz razvoj Zadra, a vrijeme je novih izazova na koje treba dati pravi odgovor i ponuditi pravu osobu za predstojeće izbore, najavio je novi predsjednik zadarskog HDZ-a.

Iako radi u Zagrebu, Erlić kaže kako će imati vremena i izvršavati sve svoje političke obaveze. Na kraju krajeva i mjesto državnog tajnika je politička funkcija na kojoj će, ponavlja, nastaviti raditi za Zadar. Ambicije mu ne nedostaje.