Povodom najave uvođenja novog oblika, elektrokemijske zaštite bankomata, kojim će se u budućnosti novac pri pokušaju provale uništiti prolijevanjem boje, odlučili smo provjeriti koliko je takvih kaznenih djela zabilježeno na zadarskom području u protekle tri godine.

Naime, ove izmjene i dopune Zakona o zaštiti novčarskih institucija MUP je pokrenuo zbog uočenog trenda porasta broja "napada" na bankomate, alatom ili eksplozijom. Tako je 2018. počinjeno ukupno 18, lani 35, a do studenog ove godine 36 kaznenih djela iz te domene.

U tom kontekstu podaci iz PU zadarske su iznenađujući. Kako doznajemo od policijske službenice za odnose s javnošću, Sonje Šimurine, posljednji takav slučaj zabilježen u kolovozu 2019. godine, kada je iz bankomata na Obali kneza Branimira uporabom alata ukradeno 70 tisuća kuna. Pet mjeseci ranije odjeknula je eksplozija na bankomatu postavljenom na ulazu u trgovački centar u Ulici Hrvatskog sabora. Za pljačkašima se još uvijek traga, a policija je tada otkrila kako je riječ o rukopisu Pink Panther bande.

Njihova dva člana uhićena su godinu ranije u Novigradu, u pokušaju krađe pola milijuna kuna iz bankomata. Te je 2018. godine zadarska policija uhitila još jednog provalnika u bankomate, državljanina Rumunjske koji je operirao u Obrovcu.

Nakon dvije uzastopne godine s dva slučaja, ove godine nije zabilježena niti jedna provala ili oštećenje bankomata.