Ribarske i trajektne luke, poduzetnički inkubatori, sveučilišni kampus, brojni kulturni spomenici... Sve to gradi se na području Zadarske županije zahvaljujući sredstvima iz Europskih fondova. U nekim projektima u eteru Radija 057 govorio je zamjenik župana Šime Mršić.

* Zadarska županija jedna je od uspješnijih u povlačenju EU sredstava. Mnogi projekti su već realizirani, a kojem biste od njih istaknuli kao najuspješnije?

- Niz je dobrih projekata - primjerice oni koje provodi grad Zadar (Kneževa i Providurova palača, projekt Zadar baštini kroz koji se uređuju i bedemi), Sveučilište također ima nekoliko dobrih EU projekata, a zasigurno je jedan od najvažnijih izgradnja novog sveučilišnog kampusa. Aktivne su po tom pitanju i naše zdravstvene ustanove, primjerice Opća bolnica Zadar provodi više EU projekata, od kojih je financijski najvrjedniji projekt Dnevnih bolnica - 50 milijuna kuna.

Krenula je i milijarda kuna vrijedna izgradnja vodovoda i odvodnje kroz projekt Aglomeracija Zadar - Petrčane te Nin-Privlaka-Vrsi, a pred potpisom su i aglomeracije Biogradska rivijera, Preko - Kali i Bibinje - Sukošan. Tu svakako moramo pohvaliti jedinice lokalne samouprave na ustrajnosti, kao i našu Agenciju Zadra Nova koja je regionalni koordinator te uz svoje projekte, pomaže našim gradovima i općinama u pripremi i provedbi projekata.

U Poličniku je ove godine niknula zgrada Centra za razvoj i edukaciju, odnosno Centra za med i pčelinje proizvode, u Biogradu je nedavno otvorena zgrada Poduzetničkog inkubatora, a na Relji se dovršava zgrada budućeg Centra za kreativne industrije. To su tri projekta za koje je ukupno povučeno 60 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Zadarska županija dosta ulaže u mlade i obrazovanje, a dokaz tomu je projekt regionalnih Centara kompetentnosti kojima su proglašene Medicinska i Strukovna škola. Za izgradnju zgrade nove Medicinske škole osigurano je 30 milijuna kuna, već je prezentirano idejno rješenje i to izgleda jako atraktivno. Gdje će se graditi nova Medicinska škola?

- Nova zgrada medicinske škole će biti na Relji, u zgradi nekadašnjeg Đačkog doma. Zgrada škole će biti u neposrednoj blizini glavne nastavne baze - Opće bolnice Zadar te će time cjelokupan zdravstveni sustav biti na jednom mjestu.
Ukupno su Medicinska i Strukovna škola kroz četiri EU projekta osigurale preko 130 milijuna kuna. To su velika sredstva i vjerujem da će značajno unaprijediti uvjete za učenike i nastavno osoblje.

Zadarska županija vodeća je u Hrvatskoj po povlačenju sredstava iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo. Samo u prošloj godini ugovoreni su projekti veći od 50 milijuna kuna. Koji su točno projekti u pitanju?

- Više je projekata u pitanju, a možemo krenuti od izgradnje nove trajektne luke u Tkonu, što je projekt koji provodi naša Županijska lučka uprava, u vrijednosti preko 35 milijuna kuna. S obzirom da smo najribarskija županija u Hrvatskoj radimo na podizanju razine uvjeta za naše ribare pa se trenutno dovršava ribarska luka u Kalima, a krenula je izgradnja ribarske luke u Gaženici.

Oba projekta su u vrijednosti od oko 60 milijuna kuna. Ribarske luke gradi Lučka uprava Zadar, a treba napomenuti i kako je u tijeku izrada projektne dokumentacije za ribarsku luku u Biogradu.

Osim lučke i ribarske infrastrukture, Zadarska županija može se pohvaliti i s velikim brojem infrastrukturnih projekata vezanih uz poljoprivredu. Često govorimo da je to ključan preduvjet za dodatan razvoj poljoprivrede na ovom području...

- Uz već dovršeni sustav navodnjavanja Baštica 1, u izgradnji su još dva - SN Baštica 2 - Smilčić i SN Lišansko polje vrijedna gotovo 50 milijuna kuna. K tome, Zadarska županija potpisala je ugovor u financiranju za SN Donja Baštica procijenjene vrijednosti 8,5 milijuna kuna pri čemu obuhvat zahvata iznosi 100 hektara.

Uz već dovršeni projekt Baštica 1. faza i projekt SN Vransko polje 1. faza za koji imamo spremnu dokumentaciju imat ćemo pokrivenu poljoprivrednu površinu od 2,5 tisuće hektara. Tada možemo govoriti o pravim preduvjetima za ozbiljniju poljoprivrednu proizvodnju, naravno uz projekt budućeg Poljoprivredno-edukacijskog centra u Zemuniku koji bi trebao biti važan za iskorak naših poljoprivrednika u stručnim elementima.

U posljednjih nekoliko godina na području Zadarske županije dogodila se prava revolucija poljoprivrede i agroturizma. Sve je više OPG-ova i malih poljoprivrednih proizvođača koji na tržištu nude svoje proizvode, a poseban iskorak doživio je sektor vinarstva. Tome je zasigurno pridonijelo strateško promišljanje, kako županije tako i proizvođača...

- Kroz potpore za ruralni razvoj ulažemo, za naše mogućnosti, značajna sredstva u podizanju kvalitete postojećih i otvaranju novih agroturističkih gospodarstava. Pored toga smeđom signalizacijom kroz ceste vina, ulja i sira pokrili smo gotovo sve subjekte koje imaju uvjete za prihvat gostiju za degustaciju i prodaju svojih proizvoda. Proteklih smo godina, kroz razne oblike potpora, pomogli poljoprivrednicima s iznosom od gotovo 10 milijuna kuna. Isto tako, Udruzi poslovni klaster HOP koja ima sjedište u našoj županiji, u Škraping centru u Tkonu, smo dodijelili financijska sredstva za potporu radu i manifestacijama.

Sadašnji rezultati svakako ohrabruju, ali moramo se svi zajedno potruditi da napravimo dodatan iskorak. U prvom redu - intenzivnije raditi na povezivanju uljara i ugostiteljskog sektora kako bi se u našim restoranima koristilo i posluživalo isključivo domaće ulje i vina. Upravo to jest oblik izvoza, a također i najbolja promocija kako gastronomije, tako i čitave destinacije.

Za kraj ćemo se dotaknuti i politike. Nadolezećeg vikenda nastavljaju se unutarstranački izbori u HDZ-u. Biraju se vodstva županijskih, gradskih i općinskih organizacija, a vi ste se kandidirali za predsjednika Gradskog odbora u Biogradu. Kakva su vaša očekivanja?

- U gradu Biogradu u proteklom je razdoblju realiziran niz kvalitetnih projekata koji će značajno podići kvalitetu života naših stanovnika. Sve to rezultat je kvalitetnog i promišljenog rada te zajedništva i vizije. Želja mi je da se Grad Biograd nastavi razvijati u pravcu ugodne sredine za život i smatram da je moj tim u kojem su i gradonačelnik Ivan Knez te Ivana Stamičar i Toni Bogdanić kao kandidati za potpredsjednike, jamstvo za snažan biogradski HDZ uz čiju ćemo pomoć nastaviti stvarati Grad Biograd po mjeri čovjeka.