Slovenci i Nijemci natječu se za izvođenje radova na zadarskom dijelu aglomeracije s ponudama koje su 38 posto veće od procijenjene vrijednosti koja iznosi 189 milijuna kuna, bez poreza od 25 posto.

Na natječaj Odvodnje, tijekom kojeg je bilo upita 10-tak domaćih i inozemnih tvrtki od Austrije do Kine, stigle su ipak samo dvije ponude. Jednu je dala tvrtka Ludwig Pfeiffer Hoch-und Tiefbau GmbH & Co. KG iz njemačkog Kassela s podružnicom u Splitu, dok je drugu dala Zajednica ponuditelja s podružnicom u Splitu Trgograd iz Litije i RIKO iz Brega pri Litiju.

Slovenci su za taj posao dali ponudu na 258.656.758 kuna, dok su Nijemci ponudili 258.444.837 kuna. Njihove ponude se razlikuju u 212 tisuća kuna, što je "gusto" u odnosu na velike brojke takve investicije.

U odnosu na procijenjenu vrijednost od 186.971.530 kuna, niža ponuda veća je za 71 milijun kuna, a što ispada da je 38 posto premašena javna ponuda. Hoće li biti izabrana ekonomski povoljnija ponuda ili će natječaj kao u slučaju Bokanjac biti poništen, pitanje je za Povjerenstvo projekta aglomeracije koja u Zadru nikako da počne.

Njemački Pfeiffer Hoch za to vrijeme već radi na aglomeriranju zapadnog dijela Županije - Vir, Nin, dok je RICO na velika vrata ušao u Zadar preko 460 milijuna kuna vrijednog projekta Centra ga gospodarenje otpadom. Oni su se javili i na poništen natječaj Odvodnje za dogradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

U projekt zadarske aglomeracije, koji obuhavaća gradsku cjelinu, ovo je najvažniji dio tog zahvata u sustavu otpadnih voda. Grad Zadar s kreditom od 150 milijuna kuna pridodat će  troškove ugradnje oborinskih voda, javne rasvjete i uređenja gradskih prometnica kroz koje bi napokon prošla i spojila se kanalizacija.