Pročelnik za komunalne poslove Robertino Dujela najavio je na upit vijećnika novi model uklanjanja ruševina koje su u Zadru vidljive iz vremena Domovinskog rata.

U odnosu na ugrožavanje zdravlja okoline kojim je tadašnji zamjenik gradonačelnika Dražen Grgurović našao način kako će proračunskom trošku ukloniti ruševinu s privatnog vlasništva, pročelnik Dujela bi to ipak prebacio na njihov račun. Pitali smo ga da nam pojasni taj model u kojem se pročelnik za komunalne poslove pozivao na neke zakonske mogućnosti.

Prenosimo u cijelosti očitovanje pročelnika Dujele, uz napomenu da ne razumijemo kako i kada će nestati podsjetnik na dane od prije skoro tri desetljeća, poput urušene Složne braće:

"Tijekom 2020. godine, građevinski izuzetno zahtjevnim zahvatom, uklonjena je urušena građevina koja je dijelila zajednički zid s građevinom u upotrebi u MO Crvene kuće. S obzirom da je u planu bilo rušenje još jedne građevine, podignuta su sredstva na namjenskoj proračunskoj poziciji, međutim vlasnik građevine, u međuvremenu je sam pristupio uklanjanju.

Nastavno na COVID- ugrozu i nedostatak proračunskih sredstava naglasak smo stavili na čišćenje okoliša uz takve objekte te smo na dvije (u proceduri je i treća) lokacije dijelom počistili nered u okruženju ruševina. S takvim akcijama ćemo nastaviti i dalje budući su učinkovitije i brže donose konkretne rezultate od upravnih postupaka koje komunalni redari pokreću prema vlasnicima i koji, s obzirom na stanje u zemljišnim knjigama, imaju dulji period rješavanja.

Izazov pred Odsjekom za zaštitu okoliša je donijeti prijedlog Odluke kojom bi se reguliralo da urušeni objekti do uklanjanja ili rekonstrukcije budu izolirani od pogleda, ograđeni statičnom skelom za zaštitnim platnom na kojima bi bilo moguće istaknuti vizualizacije i drugo. Ukoliko postoji prostor unutar zakonske regulative iskoristit ćemo ga za implementaciju naših zamisli.

U tekućoj godini osigurano je 120 tisuća kuna za uklanjanje ruševina. Dio sredstava ukoliko bude moguće preraspodijeliti ćemo i investirati u mobilnu kameru za nadzor lokacija na kojima dio nesavjesnih sugrađana neprimjereno odbacuje otpad u okoliš. Osiguranje ugodnog okoliša za život i zadovoljstvo naših sugrađana, motiv je koji nas pokreće ali i naša briga i dužnost, poručio je pročelnik Robertino Dujela.

Na pitanje koliko je do sad ruševina uklonjeno i koliko ih je na popisu, Dujela upućuje na šefa Odsjeka za komunalno redarstvo, jer i u ovoj pravno delikatnoj situaciji, komunalni redari imaju glavnu ulogu.

Lani je prvi komunalac Grada Zadra najavio kako je za uklanjanje ruševina planiran iznos od 480 tisuća kuna.