Ivan Knez više neće biti predsjednik gradskog odbora HDZ-a u Biogradu, u Ninu će Emila Ćurka zamijeniti Tomislav Ćurko, Ivan Šimunć je u Bibinjama dobio ozbiljnog protukandidata, dok je Ante Župan sa svoje 72. godine neprikosnoven u Obrovcu. U toj su kategoriji i Martin Baričević, Joso Klapan, Davor Lončar i Željko Baradić - načelnici i šefovi općinskih organizacija HDZ-a.

Kandidatura za skore unutarstranačke izbore HDZ-a ipak je pokazala male promjene unutar te prilično monolitne stranke.

Glasanje po modelu jedan čovjek jedan glas i pravo na kandidaturu s 10 prikupljenih potpisa možda su neke i osokolili da se natječu za predsjedničko mjesto u gradskim i općinskim ograncima. A možda su neki i odustali iz nekih "viših" ili "osobnih" razloga.

Najveća bitka vodit će se ipak za gradsku organizaciju Biograda s obzirom na to da je troje kandidata u igri: uz županijsku vijećnicu, liječnicu Melaniju Ražov Radas, tu je dožupan Šime Mršić i prilično nepoznat Ante Mitrović. Dugogodišnji predsjednik Knez javio se među petoricom kandidata za potpredsjedničko mjesto.

Zanimljivo će biti i u Bibinjama, gdje na scenu stupa Šime Sekula, zamjenik načelnika kojem je je kao mladom i poduzetnom stranačkom kadru bilo obećano da će na polovici mandata zamijeniti vremešnog Bruna Bugariju, ali ovaj bi, kako doznajemo još jedan mandat. Bibinjski HDZ-a odlučit će i tome hoće li dugogodišenjem predsjedniku Ivanu Šimuniću povjeriti vođenje općinskog ogranka još godinu dana.

Za predsjednika gradske organizacije Paga dvojica su novih kandidata, Stipe Žunić i Veljko Pernar. Novi kandidat za predsjednika općinske organizacije Kali je aktualni načelnik Marko Kolega, dok je u Kukljici to Edison Boško, predsjednik ceha ribara.

U Sukošanu je Tomislav Dražić dobio protukandidata, kao i Krste Ramić u Starigradu, dok je za predsjednika OO u Pakoštanima dvojica novih kandidata - Domagoj Kazija i Marin Barešić. Dosadašnji Ante Vulin se povukao.

Načelnik Škabrnje, Nediljko Bubnjar s optužnicom USKOK-a kandidat je za mjesto potpredsjednika OO, dok je načelnik Kolana Marin Pernjak jedini kandidat za predsjednika općinske organizacije. I to nakon nešto više od godinu dana otkada je član HDZ-a u koji je prešao nakon što je kao HSS-ovac postao načelnik Kolana.