I prije službenog otvaranja Muraja 24. studenog, znatiželjni građani pa tako i novinari obišli su još uvijek gradilište uređenja šetnice na dijelu bedema, zaštićenog od UNESCO-a.

Zaštita na dijelu srednjovjekovne zidine izostala je kod Arsenala, najveća je primjedba koju smo dobili od jedne građanke, a što je trn u oku i v.d. pročelniku Anti Ćurkoviću. On od samog početka "bdije" nad ovim gradilištem i danas će s konzervatorima dogovoriti zaštitnu ogradu na tom najnižem dijelu perepeta.

Ona bi se trebala postaviti s unutrašnje strane, inzistira pročelnik Ćurković u ime svojih sugrađana. Ako ograda viri sa suprotnog dijela Ulice bedema zadarske pobune, nema razloga da je kao nužne zaštite, nema i na tom dijelu Muraja.

Projekt uređenja Muraja, kojeg je izradio arhitekt Bogdan Marov iz zadarskog studija RENE, mijenjao se s obzirom na arheološka otkrića, konzervatorske uvjete, zahtjeve politike, ali i praktičnog promišljanja. Iako je bilo najavljeno kako će se ukloniti objekt koji je ulaz na gradsku tržnicu, on je ostavljen kao komunikacija. Vrlo je izvjesno da će nam uz to što smo ugradili dodatne instalacije, tamo ugraditi i sanitarni čvor za invalide, a objekt ćemo svakako izvana urediti, doznajemo od pročelnika Odjela za EU fondove koji je nositelj ovog za širu javnost osjetljivog projekta.

I dok je s jedne strane s Muraja vizura gradske luke, na suprotnoj strani se vidi Grad, a uz dio Muraja nešto što bi konzervatori u ime UNESCO-a, trebali tražiti da se ukloni. Ako su zahtjevali da se uz bedeme ne smiju parkirati vozila, onda ne bi trebalo biti ni zapuštenih, derutnih kioska u kojima se prodaje roba. Oni su pod taj dio bedema, kojeg je svojedobno arhitektonski osmislio Pero Marušić, od strane gradske vlasti izmješteni kao privremeno rješenje.

Od tog neugodnog pogleda s Muraja štitila je šikara izrasla na nižoj razini uz zidinu za koju nam je i jedan radnik rekao kako bi to trebalo hortikulturno urediti nakon što je djelomično posjećena. Na potezu su gradski komunalci i Nasadi kako uređenje Muraja ne ispadne gore gladac, a dolje jadac.

Osobito zato što će Eurogarden idućih deset dana uz novu šetnicu zasaditi mini - botanički vrt, dio kojeg će biti u kadama od cortena.

Sadnja na Muraju počela je prije dva dan. Minigradnja je angažirala Eurogarden