Sustav pametnog upravljanja prometom, preko kojeg bi građani u realnom vremenu imali uvid u gužve u gradu, parkirana mjesta, trenutačne pozicije gradskih autobusa, uz mogućnost plaćanja svih usluga elektroničkim putem kroz jednu aplikaciju, trebao bi biti gotovo do kraja sljedeće godine. Iako je i ranije preko Inovativnog Zadra bilo pokušaja parcijalnih rješenja, ugradnje čipova u jedan dio autobusa čije bi se kretanje moglo pratiti, ili označavanja pojedinih parkirališta senzorima, sva će se rješenja provesti sustavno kroz projekt Zadar Urban Mobility 4.0, vrijedan 15 milijuna kuna, od čega je 12,5 milijuna riješeno preko europskih fondova.

- Na ovaj način građanima Zadra i njihovim gostima sva rješenja bit će dostupna kroz jednu mobilnu ili web aplikaciju. Na zaslonu mobitela ili računala odabrat će lokaciju na koju se žele prebaciti, nakon čega će im se ponuditi najbolja rješenja, informacije o udaljenosti autobusne stanice, vremenu dolaska sljedećeg autobusa, popunjenosti parkirnih mjesta u blizini odabrane lokacije..., kaže Alan Kociper, direktor Inovativnog Zadra koji je pripremio projekt i dostavio ga Gradu Zadru.

Sustav pametnog parkiranja pokrit će oko 1.000 parkirnih mjesta u centru grada, s kojih će senzori slati informacije o popunjenosti. Informacije o stanju u prometu i javnom prijevozu bit će dostupne na tzv. pametnim autobusnim stanicama, na kojima će putnici moći koristiti WiFi ili puniti mobitel.

- Kao i u drugim europskim projektima, potrebno je proći određenu proceduru, pa smo tako do sada proveli prethodno savjetovanje i poslali natječaj na provjeru u Agenciju. Uskoro očekujemo i raspisivanje natječaja za nabavu opreme te implementaciju projekta kroz sljedeću godinu, najavljuje Kociper.

Sve usluge moći će se plaćati elektronskim putem, a posebnost će biti turističke ili gradske kartice, preko kojih će se lokalnom stanovništvu nmoći omogućiti jednostavnije, ali i povoljnije korištenje usluga.