Sakralni-liturgijski predmet koji je u vremenu od 20. do 23. listopada ukraden iz crkve sv. Ivana Kristitelja na Relji, o čemu je šturo izvijestila zadarska policija prošlog tjedna, je posvećena hostija iz svetohraništa, odnosno "Presveto". Taj komadić hostije smatra se u Katoličkoj crkvi pravim Kristovim tijelom, a razlog krađe mogli bi biti sotonistički rituali u kojima se taj predmet koristi. Crkva je do daljnjeg zatvorena, te se u njoj ne mogu obavljati obredi, izvijestili su iz ove župe.

- Prošli tjedan, u petak 23. listopada u večernjim satima provaljeno je u našu staru crkvu i iz svetohraništa je ukradeno Presveto. Prema Zakoniku crkvenog prava takav se čin smatra teškim oskvrnućem svetog prostora. Prema odluci našeg nadbiskupa crkva se ne smije koristiti dok se ne provede pokornički obred. Narednih dana naš nadbiskup kao zadovoljštinu za učinjeno svetogrđe predvodit će klanjanje pred Presvetim, te slaviti svetu misu na kojoj će ponovno blagosloviti crkvu, stoji u objavi na Facebooku.

Sotonisti vjeruju u prisutnost Krista u Euharistiji pa zato posvećene hostije i koriste u svojim ritualima, tzv. crnim misama. Postojanje te supkulture bilo je vidljivo u Zadru prije dvadesetak godina, a čini se da opet ima onih koji zazivaju Princa Tame.

Materijalna šteta iznosi samo nekoliko stotina kuna, no šteta koju su provalnici počinili župljanima puno je veća.