Nema više dućana, nema kafića, sve je manje restorana, a najmanje građana. To je opis stanja Grada pri čemu mislimo isključivo na povijesnu jezgru Zadra.

Istina da je tome pogodovala korona kriza, ali ima i drugih faktora zbog kojih Zadrani imaju sve manje razloga prošetati Kalelargom koja nikada nije bila pustija.

Ako je do sada Široka ulica bila pojam atraktivne lokacije, pokazalo se da to više nije niti za prodaju suvenira. Najveća suvenirnica je ispražnjena, ali je utješno da se nedavno otvorila u trgovini gdje se do ljeta prodavala obuća.

Uz Kalelargu se zatvara jedna od najvećih trgovina obuće i napušta Zadar. Zatvorena je i trgovina u kojoj su se mogle kupiti "crocse".

Usred Kalelarge došlo je do sukoba oko korištenja poslovnog prostora nasuprot kazališta, posredovala je policija, a završilo je, kažu iz PU zadarske, u dogovoru.

Dvojica vjernih građana s fotografskim okom rekli su nam da više i ne primjećuju novozatvorene prostore koliko ih se već pozatvaralo. Druga dvojica, iako su stalno u điru, prošli su pored prodavaonica čiji se izlozi više ne vide od prašine.

U Gradu kao da još jedino radi ručni rad uz katedralu sv. Stošije mada skupina turista s Dalekog istoka odavno nema i tko zna kada će opet obilaziti Zadar u ovo jesenje doba.

Ovo je posljednja jesen caffe bara Rituala kojeg će njegova vlasnica u subotu zatvoriti nakon šest godina što je određeni krug Zadrana, tamo pored Kolone, svaki dan ispijao kave.
Ne isplati se više ni vlasniku Lloyda nakon 42 godina držati kafić na Trgu sv. Stošije otvoren u ovo korona doba pa su ga zatvorili prvi put nakon ljetne sezone, početkom listopada. Hoće li najstariji kafić u Zadru dočekati svojih pola stoljeća postojanja, ne znamo s obzirom na oznaku kako je prostor u vlasništvu Republike Hrvatske.

I sve je više takvih oznaka kojima je Država dala do znanja da je loš gospodar jer je zatvorena većina tih poslovnih prostora po Gradu. Gradu Zadru, koji ima najveći portfelje prostora na samom Poluotoku, prema posljednjim informacijama, raskinuti su ugovori s 10 zakupaca.

Gradski vijećnik i predsjednik Udruženja obrtnika Mladen Malta zakupac je dva gradska prostora u kojima posluje s minusom. Kao i drugi koji se bore da prežive uobičajenu zimsku pustoš i dodatnu korona pošast.

- Grad nam je dao popust od 50 posto zakupa zbog korone, ali mi dalje tražimo da se promjeni politika prema stalnim zakupcima s dvojnim iznosima. Ako šest mjeseci izvan sezone plaćamo manje najma prostora u odnosu na šest mjeseci kada ima prometa, onda je to korist za Grad kao i za nas koji ćemo biti u obavezi biti otvoreni cijelu godinu.

Gradska jezgra Zadra sve je bliže življenju u Gradu koji nestaje jer davno je to bilo kad ga je pjesnik Slavko Mikolčević opjevao stihom „Tko kaže da grada ovog nesta ispod neba?". Ulica Madijevaca koja izlazi na Forum, gotovo da je nestala pod bijelim papirima i crnim najlonom na izlozima.